Apă caldă cu lămâie, dimineața. Nu e rău, dar nici foarte bine!

Publicat: 03 feb. 2025, 06:12, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Apă caldă cu lămâie, dimineața. Nu e rău, dar nici foarte bine!

De la TikTok la Instagram, mulți laudă beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă caldă cu lămâie pe stomacul gol.

Un videoclip din 2023,  prezentat de The New York Times, susține că, după o săptămână de consum zilnic de apă fierbinte cu lămâie, o persoană se poate aștepta să ardă mai multe calorii, să fie mai hidratată, să adăpostească mai puține toxine, să aibă un sistem imunitar mai puternic, o digestie mai bună, mai puțină balonare, pielea mai fină și mai multă energie și concentrare”.

Și nu este singura promisiune. Pe rețelele sociale, se subliniază că această băutură vine  în ajutorul celor care vor să slăbească. Dar sunt reale toate aceste virtuți asociate cu apa fierbinte cu zeamă de lămâie?  La această întrebare răspunde Maeva Zambon, dietetician-nutriționist din Paris, consultat de HuffPost.

Vitamina C

Principalul atu al acestei băuturi naturale, pe bază de zeamă de lămâie, este că reprezintă o sursă deloc neglijabilă de vitamina C. Or, așa cum precizează Agenția de securitate sanitară din Franța, vitamina C participă la formarea de colagen care compune celulele și țesturile noastre. De asemenea, vitamina C este esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos, a sistemului imunitar, datorită acțiunii sale antioxidante, care luptă împotriva deteriorării ADN-ului.

Medicul Zambon spune că „o jumătate de lămâie asigură 20% din necesarul nostru zilnic de vitamina C”, ceea ce „este departe de a fi neglijabil mai ales iarna, când avem tendința de a mânca mai puține legume crude”.

Totuși, medicul Zambon atrage atenție asupra temperaturii apei în care diluăm zeama de lămâie. „Vitamina C este o vitamină fragilă, care se oxidează rapid la căldură, aer și lumină. În apă fierbinte, ca în ceai, zeama de lămâie va dispărea în scurt timp. Medicul Maeva Zambon nu refuză această băutură, dar recomandă apa călduță, chiar rece.

De asemenea, medicul spune că lămâia să nu fie stoarsă cu mult înainte, deoarece se poate oxida și evident să nu mai beneficiem de avantajele acestei băuturi.

Detoxifiere

Printre beneficiile apei calde cu lămâie evidențiate pe rețelele sociale sunt efectul detoxifiant și de eliminare a grăsimii. Dar Maeva Zambon subliniază că nu este niciun studiu științific care să susțină aceste beneficii. Recent, profesorul de nutriție Emily Ho ne oferă un răspuns categoric, în New York Times, în privința scăderii în greutate cu ajutorul apei cu lămâie. Singura dovadă concludentă privind  lămâia și, în general citricele, este în privința efectului de stabilizator al zahărului în sânge și o posibilă reducere a diabetului de tip 2.

„În plus, toate aceste sfaturi de detoxifiere și de ardere a grăsimilor sunt false”, spune Maeva Zambon. Pentru a slăbi și a elimina toxinele, specialistul pledează pentru o dietă echilibrată, formată din fructe și legume proaspete, cereale integrale și leguminoase. „Doar cu apă caldă cu lămâie a doua zi după o cină bogată nu înseamnă că anulăm totul în mod miraculos”.

Hidratare

A bea un pahar cu apă dimineața, imediat după ce ne trezim, este un obicei bun pentru a ne hidrata după câteva ore de somn. Dar adăugarea sucului de lămâie nu face mare lucru, spune Maeva Zambon. „Spre deosebire de sodiu, lămâia nu îmbunătățește în mod deosebit hidratarea. Acest lucru ar putea veni în ajutorul celor cărora nu le place gustul apei și așa ar putea să se hidrateze mai bine. Dar același efect îl putem obține și dacă adăugăm în apă câteva frunze de mentă, bucăți de fructe sau felii de castravete”, spune medicul.

Efectul asupra sistemului imunitar

Maeva Zambon mai subliniază că nu sunt dovezi științifice care să argumenteze că lămâia, consumată sub orice formă, întărește sistemul imunitar. O meta-analiză din 2013 , în care au fost incluse peste 60 de studii clinice, a arătat că suplimentarea semnificativă cu vitamina C (cel puțin 200 mg pe zi, în timp ce aportul nutrițional recomandat este de 100 mg) nu a ajutat la combaterea duratei sau severității simptomelor răcelii. Pentru ca să fie eficientă, ar trebui să bem cantități considerabile de apă cu lămâie. Și să nu uităm că surse bune de vitamina C găsim și în kiwi, spanac, ardei etc.

Efectul asupra digestiei

Apa cu lămâie are un efect asupra digestiei. Dar acest efect nu este neapărat benefic, mai ales dacă este băută pe stomacul gol, avertizează Maeva Zambon. „Lămâia va tinde să crească aciditatea sucurilor gastrice prezente în mod natural în stomac. Mai ales pe stomacul gol, când organismul nu a absorbit niciun nutrient toată noaptea. Pentru un sistem digestiv ușor leneș, această băutură poate fi de interes. Dar dacă avem o digestie dificilă, poate fi dăunătoare. Sfatul medicului: „Este mai bine să o evitați pe stomacul gol și să mâncați ceva în prealabil, mai ales dacă aveți stomacul sensibil”.