Apa de gură care depistează cariile
O echipă de cercetători de la universitățile din Indiana și Pennsylvania au conceput o apă de gură capabilă să identifice cariile.
Această apă de gură, realizată de echipa condusă de profesorul Huyn Koo, are la bază un pigment care colorează la contactul cu acizii responsabili de distrugerea smalțului și a dentinei. Când apa de gură detectează acești acizi, dinții devin albaștri.
În general, este nevoie de timp pentru ca această cavitate să se formeze. Cu ajutorul acestei ape de gură, este posibil să anticipăm această inflamație înainte ca aceasta să se agraveze și să se transforme în carii. „Datorită acestei capacități de „detecție”, tratamentul experimental are potențialul de a deveni ceea ce se numește un „teranostic”, adică un medicament care poate fi utilizat atât pentru a diagnostica boala, cât și pentru a o trata”, se arată în comunicat.
În plus, alte cercetări publicate în National Library of Medecine au arătat că un compus folosit pentru tratamentul carențelor de fier, ferumoxytol, este capabil să elimine bacteriile, în special Streptococcus mutans.
În prezent, atunci când folosim apa de gură, aceasta elimină bacteriile, dar prin această nouă invenție cu ferumoxytol va fi posibilă identificarea și eliminarea germenilor responsabili de apariția cariilor.
Cariile sunt consecința degradării dentare. Bacteriile proliferează, atacă și demineralizează smalțul și dentina. Uneori, pacienții nu văd că dinții lor se deteriorează și situația se înrăutățește. În acest caz, când este prea târziu, este necesar să scoateți dintele. Pentru a preveni acest lucru, cercetătorii de la universitățile din Indiana și Pennsylvania au conceput o apă de gură capabilă să identifice cariile, se precizează în comunicatul de presă al Universității din Pennsylvania.