Apa îmbuteliată se scumpește cu 20%, din cauza majorărilor de prețuri la energie și ambalaje
Apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%, din cauza majorărilor de prețuri din acest an la energie, combustibili și ambalaje, anunță producătorii. Un rol important l-a avut, însă, și presiunea cursului de schimb leu-euro, în contextul investițiilor majore realizate în ultimul timp de jucătorii din piață în vederea eficientizării activității, informează Asociaţia Producătorilor din Industria Apei (APRIA).
Discuțiile din presă din ultimele zile s-au axat foarte mult pe majorarea prețurilor combustibililor, dar scumpirea apei nu poate fi pusă în niciun caz doar pe seama acestora. Anul trecut, când prețul unui litru de benzină sau motorină a scăzut cu peste 20% comparativ cu 2019, producătorii nu au operat nicio ieftinire la apa îmbuteliată. Da, se poate vorbi de scumpiri la alte materii prime, majorări care vin în contextul unor situații de pe piața internațională.
„Producătorii de apă de izvor nu mai pot menţine actualul nivel al preţurilor. Scumpirile din ultimul an la energie, ambalaje şi combustibili pun o presiune mare asupra sustenabilităţii afacerilor. Prin urmare, în această perioadă, are loc o recalibrare a nivelului de preţ, astfel încât o parte din costurile suplimentare va fi transferată către clienţii finali. Din păcate, scumpirile uriaşe din ultima perioadă nu mai au cum să fie acoperite în integralitate de producători, aşa că vom asista în următoarea perioadă la o majorare a preţului cu 20%„, arată APRIA într-un comunicat de presă.
Energia, pe primul loc
În topul scumpirilor se află energia electrică, pentru care producătorii trebuie să plătească facturi mai mari cu 90% faţă de 2020. Nu sunt însă și singurele, pentru că majorări de preț au fost și la ambalaje (PET-uri, carton, folie), care sunt mai scumpe acum cu 50%.
În același timp, o influență a avut-o și presiunea cursului de schimb leu-euro, din cauza investiţiilor majore realizate în ultimul timp, și care a produs o permanentă îngrijorare în rândul producătorilor.
Cursul de schimb influențează însă doar investițiile în produse importate, cum sunt utilajele. Iar membrii APRIA arată că investițiile în utilaje de ultimă generaţie vor continua și în viitor pentru a creşte gradul de eficienţă, accentul fiind pus pe soluţii inovatoare de producţie şi utilizare a energiei.
Producătorii cer sprijinul autorităților
În acest context dificil, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei consideră ca efortul lor trebuie să fie dublat şi de acţiuni ale autorităţilor, care să sprijine companiile care produc în România şi să încurajeze demersurile care îşi propun realizarea unor activităţi economice sustenabile.
Asociaţia Producătorilor din Industria Apei include companii de renume din industria românească. De-a lungul timpului, APRIA a luat parte la orice schimbare legislativă, cu misiunea să întărească mediul de afaceri şi să susţină un produs final corect pentru consumator, se arată în comunicatul Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei.