Atenție de unde procurați apă! Un bebeluș, la un pas de moarte din cauza apei
O mare parte dintre români încă nu beneficiază de surse de apă potabilă de calitate. Deși poate părea paradoxal, un număr însemnat de fântâni din gospodării furnizează apă poluată cu nitriți, care pune în pericol sănătatea celor ce o consumă.
Un copil din localitatea Arbore (județul Suceava) a ajuns la spital, în stare gravă, din cauza unei intoxicații cu nitriți. Bebelușul, în vârstă de numai trei săptămâni, fusese hrănit cu lapte praf preparata cu apă din fântâna aflată în curtea casei.
Micuțul a fost consultat iniţial de medicii de la Spitalul Municipal Rădăuţi, după care a fost transferat la Spitalul de Copii din Iaşi pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.
În ultimul timp, la Spitalul Judeţean Suceava s-au mai înregistrat şi alte cazuri de copii intoxicaţi cu nitriţi.
Conținutul ridicat de nitriți din apa consumată face ca sângele să nu mai transporte oxigenul în organism. Boala este numită methemoglobinemie sau, popular, „boala buzelor vinete” și îi afectează cel mai grav pe copiii foarte mici. În unele cazuri se poate ajunge chiar și la deces.
Poluarea apei cu nitriți este cauzată de utilizarea în exces a îngrășămintelor agricole, dar și de depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd. Amplasarea latrinelor în apropierea fântânilor este și ea o cauză a poluării.
Medicii atrag atenția că fierberea apei nu reprezintă o soluție! Dimpotrivă, prin fierbere crește concentrația nitraților din apă!
De aceea, specialiștii recomandă ca cel puțin o dată pe an să se efectueze analiza apei de băut în laboratoare de specialitate.
În țara noastră există mai multe zone în care apa din pânza freatică este contaminată puternic cu nitriți, astfel încât este contraindicat consumul apei din fântâni. Cele mai cunoscute astfel de zone se află în zona județelor Iași și Suceava și în județul Suceava.
În aceste zone, specialiștii în sănătate publică recomandă ca apa de băut să fie procurată din surse controlate periodic și, cel mai bine, din sisteme centralizate de distribuție, unde este și tratată.