Aparatură medicală de milioane de euro, abandonată 12 ani în subsolurile spitalelor
Deși sistemul medical este slab finanțat, atunci când acești bani sunt investiți în echipamente de ultimă generație, de milioane de euro, acestea ajung să fie abandonate prin subsolurile spitalelor. Mai mult, după 12 ani în care au stat pe post de exponate de muzeu la parterul fostului Spital Municipal Bacău, echipamentele medicale (RMN, CT, RX) vor costa alte sute de mii de euro pentru a putea fi puse în funcțiune.
Furnizorul de echipamente şi aparatură medicală care a dotat fostul Spital Municipal din Bacău a finalizat evaluarea stării echipamentelor amplasate în clădire, în urmă cu 12 ani.
Specialiștii au stabilit că punerea în funcțiune a RMN-ului şi a computerului tomograf – nefolosite vreodată (în peste un deceniu de la instalare) – va costa o sumă exorbitantă, de ordinul sutelor de mii de euro.
Mai exact:
– punerea în funcțiune a RX-ului presupune costuri estimative de 14.000 euro (unitate de prelucrare), iar dacă tubul este compromis costurile devin nejustificat de mari pentru ca RX-ul să mai fie pus în funcțiune (uzat moral);
– tubul CT-ului nu mai este bun, contravaloarea unuia nou fiind de aproximativ 140.000 de euro (şi alte piese necesită să fie înlocuite);
– RMN-ul – cablu şi transformator înlocuite, arse după un scurtcircuit (peste 4.000 euro), „urechea” trebuie sudată (30.000 euro), de asemenea trebuie achiziționați 1.000 litri de heliu (28 euro/litru, preț la zi). Contractul de service/mentenanță, cu piese de schimb incluse, ar avea valoarea estimată de aproximativ 50.000 euro/an”, scrie pe Facebook prefectul județului, Lucian Bogdănel.