Radarul urșilor, o tehnologie pentru evitarea întâlnirilor nedorite
O tehnologie destinată monitorizării elefanților și tigrilor ar putea fi aplicată pentru reducerea interacțiunilor dintre oameni și urși în România. Aplicația a fost prezentată la noi, pentru prima dată, în orașul harghitean Tușnad, unde o serie de experți au discutat în ultimele zile despre soluțiile pentru coexistența cu animalele sălbatice.
Aplicația este utilizată eficient în India pentru a monitoriza mamiferele mari, precum tigrii, dar și în Africa pentru elefanți. Ea va fi testată la Tușnad, o regiune cunoscută pentru populația sa semnificativă de urși.
„Vezi pe hartă unde e posibil să găsești urși, unde e posibilitatea să întâlnești conflicte om – urs, mai mare sau mai mică. Dacă ești alergător, bineînțeles că e bine să ai acces la el înainte să mergi în pădure, să vezi dacă riscul e mic sau e ridicat”, a declarat, pentru sursa citată, Jan Kees Schakel, specialist în tehnologii de conservare a biodiversității, prezent la Tușnad.
Radarul respectiv se actualizează la fiecare 30 de secunde, spun specialiștii. Pentru a funcționa este nevoie să fie introduse date istorice privind distribuția ursului, conflictele care au avut loc și informații de la colierele cu GPS montate pe sălbăticiuni și de la camerele cu senzori de mișcare din pădure.
Softul radarului emite alerte către echipele de intervenție atunci când un urs se apropie de zonele populate, permițând astfel o reacție rapidă, în timp real.
O soluție ar fi, spun specialiștii de la WWF România, și puștile cu bile de vopsea cu care pot fi marcați urșii care creează probleme.
„Se colorează blana și, când ursul reapare în comunitate, știm dacă are antecedente sau nu. Dacă, să zicem, ursul marcat cu vopsea revine într-o zi, două, înseamnă că deja există un grad de habituare și, dacă începe să devină agresiv, să facă pagube, atunci sigur se trece la pasul următor”, a declarat Cristian Remus, PAPP manager departament specii sălbatice WWF România.
Softul pentru radarul urșilor este disponibil gratuit, dar anumite funcții avansate sunt cu plată.