Aproape 80% din prețul unui pachet de țigări merge către Stat
Aproape 80% din prețul pe care-l plătesc fumătorii pentru un pachet de țigări se duce către bugetul de stat, sub formă de impozite, accize, contribuții și alte taxe.
Producătorul de țigarete JTI a virat la bugetul statului român în primele nouă luni ale anului 2021 peste 4,28 miliarde de lei, în creștere cu circa 20% față de taxele plătite în aceeași perioadă din 2020. Suma reprezintă accize, TVA și alte taxe, impozite și contribuții, plătite de cele două entități prin care compania își desfășoară activitatea în România, JT International (Trading) și JTI Manufacturing (Fabrica), informează un comunicat al companiei.
Anul trecut, JTI a virat la buget circa un milliard de euro, reprezentând 75% din cifra de afaceri, în creștere cu peste 13% față de 2019. Cifra de afaceri și implicit taxele plătite la stat au crescut pentru că piața neagră a țigaretelor a scăzut pentru prima dată în 15 ani la sub 10%, iar politica fiscală și cadrul de reglementare nu au suferit schimbări radicale și neplanificate.
„În ciuda încercărilor de de-normalizare a acestei industrii, contribuim substanțial la economia națională: investim, producem, exportăm. Iar tot ceea ce solicităm autorităților e stabilitatatea cadrului de reglementare și predictibilitatea fiscală”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.
Fără disponibilizări în pandemie
Pe durata pandemiei, JTI România nu a disponibilizat și nu a trimis în șomaj tehnic niciun angajat din cei peste 1.200 care lucrează în sediul central, în fabrică și în birourile de vânzări din țară, informează compania producătoare de țigarete.
JTI este prezentă în România din anul 1993 și a investit până acum în România peste 250 milioane de euro. Recent, compania a anunțat o investiție de 60 de milioane de euro în următorii trei ani pentru modernizarea capacităților de producție ale fabricii din București. În momentul de față, 75% din producția JTI Manufacturing este exportată în circa 50 de țări.
Citește și A crescut contrabanda cu țigări