Aproape 350 de români au scăpat din Infern! ”A fost îngrozitor”
Minsterul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din Israel, cu două curse aeriene operate de TAROM.
În mijlocul luptelor care au însângerat Israelul s-au trezit și sute de români, unii aflați în vacanță, alții în pelerinaj la Mormântul Sfânt.
Mulți au reușit să revină sâmbătă noapte în țară cu patru avioane care au aterizat pe Aeroportul Otopeni.
Cu lacrimi în ochi, copleșiți de ceea ce au trăit, oamenii povestesc că au trecut pe lângă moarte. Mărturiile lor sunt tulburătoare.
Femeie: „Foarte neplăcut… Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns acasă. Că murim, a fost primul instinct. Erau copii țipând, alergând”.
Femeie: „A fost îngrozitor. Deci am fost în aeroportul din Tel Aviv și la un moment dat ni s-a spus că se bombardează, să fugim, să ne adăpostim în buncăre. A fost îngrozitor, o experiență de nedescris. Toată lumea a fugit, toată lumea țipa, urla, dezorientați toți, se auzeau bombele cum erau detonate și rachetele cum treceau. Se vedeau la geamuri. Ne-am văzut că murim toți”.
Și drumul spre aeroport a fost cu emoții.
Bărbat: „Eram cu taxiul să ne ducem în aeroport și au început alarmele să sune și pe urmă s-au auzit rachetele. N-am avut niciun instinct pentru că a venit cineva să ne ia forțat de pe stradă, haideți în buncăr să nu stați afară, n-aveai timp să te gândești”.
Preot: „A fost o zi grea. A trebuit să intrăm de două ori în buncăr”.
Reporter: Va fost teamă pentru viața dumneavoastră?
Preot: „Mai mult pentru cei care au rămas acolo. E o surpriză. Cu o seară înainte toți erau în oraș, se plimbau și dintr-o dată să se pomenească cu bombele”.
Ce spune MAE
”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, în noaptea zilei de 7/8 octombrie 2023, 346 cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Statul Israel, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM (189 prin intermediul primei curse, respectiv 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor)”, a anunţat MAE.
De asemenea, MAE arată că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.
Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere.
”MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor israeliene pentru sprijinul oferit în vederea repatrierii în siguranţă a cetăţenilor români”, a transmis sursa citată.
MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).
Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.