Aproape 40% dintre angajații din Europa au probleme de sănătate mintală

Publicat: 28 nov. 2024, 07:11, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Aproape 40% dintre angajații din Europa au probleme de sănătate mintală

Aproape doi din cinci lucrători europeni (circa 40%) riscă să aibă o problemă de sănătate mintală, potrivit unui nou sondaj.

Furnizorul de servicii de sănătate și tehnologie Telus Health a publicat indicele anual de sănătate mintală privind angajații din șase țări europene: Franța, Italia, Spania, Polonia, Germania și Țările de Jos.

În fiecare țară, 500 de persoane au fost chestionate, iar persoanele cu scoruri sub 80 au fost considerate la risc.

Scorul privind sănătatea mintală variază de la o țară la alta: în Spania, 48% dintre angajați fiind considerați cu risc ridicat în privința sănătății mintale, urmată de Polonia (45%) și Italia (43%).

În schimb, în Țările de Jos s-a înregistrat cel mai mic procent al lucrătorilor care prezintă un risc ridicat în privința sănătății mintale (24%).

”Sunt trei factori principali care fac cu adevărat diferența. Primul este fundamental legat de ceea ce se petrece într-o țară”, a declarat Paula Allen, lider mondial și vicepreședintele pentru cercetare și analiză la Telus Health, pentru Euronews. În acest sens, Paula Allen a menționat proximitatea geografică a Poloniei de Ucraina, aflată în război cu Rusia de peste 1.000 de zile.

De asemenea, diferențele culturale și de infrastructură pot să joace un rol, ca și sexul, vârsta și statul socio-economic. De exemplu femeile au scouri de sănătate mintală mai mici, comparativ cu bărbații. Paula Allen menționează că problemele de sănătate ale femeii sunt subraportate, cum ar fi endometrioza, perimenopauza și menopauza.

Studiul mai arată că salariații care fac exerciții fizice înregistrează scoruri mai bune în materie de sănătate mintală. Totuși, mai mult de un salariat din zece nu practică niciun fel de activitate fizică, ceea ce reprezintă o pierdere de aproape trei zile de muncă în plus, anual. Scorurile pentru sănătate mintală sunt inferioare cu aproape 10 puncte. În general, a sta șase ore sau mai mult pe zi, așezat sau inactiv, este asociat cu o sănătate mintală mai puțin bună. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă 2,5 – 5 ore de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau 1,3 până la 2,5 ore de exerciții intense.

Angajații lipsiți de economii pentru a face față situațiilor de urgență sunt de trei ori mai susceptibili de a suferi de anxietate și depresie. Acești angajați au scoruri de sănătate mintală de aproximativ 42, în timp ce media este 62.

Paula Allen a subliniat rolul important pe care îl joacă angajatorii în susținerea bunăstării angajaților lor, menționând că serviciile pe care le oferă pot avea un impact profund.

Angajatorii, a explicat ea, ar trebui să „ proiecteze medii de lucru în concordanță cu liniile directoare privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a reduce riscurile legate de sănătatea fizică și psihică a angajaților”.