Aproape 9 milioane de decese anual din cauza fumatului
Doar patru țări – Brazilia, Turcia, Mauritius și Țătile de Jos – au adoptat ansamblul de măsuri antitabac preconizate de OMS, care salută totuși progresele realizate în acest sens, la nivel global, în ultimii 15 ani, transmite AFP.
Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) evidențiază că 5,6 miliarde de persoane, respectiv 71% din populația globului, sunt protejate prin cel puțin o măsură de luptă antitabac, adică de cinci ori mai mult ca în 2007.
În ultimii 15 ani, la nivel global, rata tabagismului a scăzut de la 22,7% în 2007 la 17% în 2021. ”Încet dar sigur, din ce în ce mai multe persoane sunt protejate de efectele negative ale tutunului”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat.
OMS a conceput, în 2008, programul MPOWER, un set de măsuri menit să ajute țările să reducă cererea de tutun, bazat pe șase politici: protejarea populației de acest viciu, mărirea taxelor, supravegherea consumului, oferirea de ajutor celor care vor să renunțe la fumat, avertizarea asupra pericolelor și respectarea interzicerii publicității la tutun.
OMS estimează că, în fiecare an, aproximativ 8,7 milioane de persoane mor din cauza bolilor provocate de tutun, din care 1,3 milioane sunt victime ale tabagismului pasiv.