Aproape că nu se mai aude: Ce se mai întâmplă în Afganistan
La un an de la retragerea trupelor internaționale și de la revenirea la putere a talibanilor în Afganistan, aproape că nu se mai aude vorbindu-se despre tragedia unui popor epuizat de un conflict care durează de 40 de ani și care a forțat să fugă din țară, numai în ultimul an, cel puțin 700.000 de persoane, potrivit Rai News.
Au apărut noi îndoieli și temeri privind securitatea globală, după revenirea la putere a talibanilor, cele mai mari fiind legate de riscul ca Afganistanul să devină din nou centrul terorismului internațional jihadist, atenționează Rai News.
Evaporarea ajutorului internațional acordat țării, agravată de sancțiunile SUA, care au înghețat aproximativ 7 miliarde de dolari din rezervele valutare afgane, a prăbușit economia Afganistanului, constată The Washington Post.
Regimul greșit al talibanilor
Sistemul bancar al țării este paralizat, prețurile alimentelor au crescut, majoritatea populației afgane are nevoie de asistență umanitară, mai mult de jumătate din populație suferă de foame, peste un milion de copii suferă de malnutriție severă, iar ONU a estimat că până la 97% din populație ar putea ajunge sub pragul sărăciei, completează The Washington Post.
Este nevoie de un efort internațional bine coordonat pentru a aborda regimul greșit al talibanilor și pentru a ajuta poporul afgan, crede Financial Times. Angajamentul față de Afganistan ar promova obiective strategice mai ample ale SUA, între care stabilitatea în vecinătatea armelor nucleare din Asia de Sud, contrabalansarea influenței Chinei și Rusiei în Asia Centrală, cooperarea mondială împotriva terorismului, prevenirea atrocităților, promovarea principiilor globale ale drepturilor femeilor, păcii și securității și diversificarea surselor minerale și energetice, exemplifică Financial Times.