Poate neștiut: Satul românesc în care se află un muzeu impresionant
România este oaza multor lucruri frumoase, impresionante, pe care puțini le știu. În contextul cultural european este important să nu omitem faptul că țara noastra nu este numai un „imperiu al problemelor”.
În județul Sălaj (mai exact în satul sălăjan Brusturi) există unul dintre cele mai impresionante muzee dedicate Radioului Public din România. Colecția cuprinde între altele sute de aparate radio, unele unice în țara noastră. Colecția cuprinde sute de publicații, toate fiind dedicate în întregime Societății Române de Radiodifuziune. Povești, prezentări de artiști, programe radio, evenimente culturale organizate de-a lungul anilor, spectacole, toate acestea se regăsesc în revistele Muzeului Casa Radio Nostalgia Brusturi.
Destinate păstrării și conservării
Acesta este un muzeu care funcționează în privat, înființat de Florian Ungur, care și-a dedicat ani și ani radioului, după cum notează și Rador. În muzeu se află sute de aparate de radio vechi, unele considerate adevărate piese de colecție, altele fiind și acum funcționale. Colecțiile existente în cadrul muzeului sunt destinate păstrării, conservării și punerii la dispoziția publicului, în mod gratuit, a materialelor reprezentative în vederea informării și documentării în domeniul radioului.
Aparate de radio vechi de un secol, aparate de măsură şi control, toate sunt expuse în casa din satul Brusturi, transformată de proprietar – colonelul în rezervă Florian Ungur, cu o carieră de zeci de ani ca ofiţer de transmisiuni şi cu o şi mai îndelungată pasiune pentru radio. „Ideea înfiinţării unui muzeu dedicat radioului a venit după trecerea în rezervă, când, odată cu timpul liber necesar, am primit şi o moştenire în sat– casa în care au locuit socrii”, spune domnul Florian Ungur.
Deschiderea acestui muzeu impresionant în felul lui a avut loc de Crăciunul anului 2010, iar de atunci primește vizitatori și își făurește pe zi ce trece povestea, tot mai spectaculoasă.