Aproape un sfert din populația UE fumează
Aproape un sfert (24%) din populația Uniunii Europene fumează, potrivit unui recent sondaj al Comisiei Europene.
Pe ultimele locuri în acest sondaj sunt Bulgaria cu 37% dintre persoane care fumează, Grecia (36%), Croația (35%) și România (34%). În același top, țările cu cei mai puțin fumători sunt în ordine: Suedia (8%), Olanda (11%), Danemarca (14%), Finlanda (15%).
Consumul mediu zilnic este comparabil cu cel înregistrat în 2020, de aproximativ 14 țigări fumate zilnic.
Țigările electronice sunt folosite de 3% dintre respondenți, în special de persoane cu vârste între 15 șu 39 de ani.
Potrivit acestui sondaj, o persoană din trei a început să folosească țigara electronică pentru că așa a văzut la prieteni, în timp ce 36% au ales-o încercând astfel să renunțe la țigările clasice sau cel puțin să le reducă.
UE și-a propus să aibă o „generație fără tutun” – în care mai puțin de 5% din populație folosește tutun – până în 2040, comparativ cu 24% în prezent, ca parte a Planului european de combatere a cancerului.
„Comisia trebuie să reia imediat revizuirea a trei directive – Directivele privind taxa pe tutun, produsele din tutun și publicitatea – deoarece consumul de tutun continuă să fie principala cauză a cancerului care poate fi prevenit”, a declarat Lilia Olefir, directorul parteneriatului Smoke Free.
Tutunul este responsabil pentru 700.000 de decese în fiecare an și reprezintă cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat în UE.
Anumite măsuri precum „creșterea cotelor minime de impozitare pentru țigări, produse de rulat și noi pe bază de tutun și nicotină, ambalaj simplu obligatoriu, interzicerea vânzărilor online transfrontaliere, protejarea adolescenților de publicitatea digitală a produselor care creează dependență” sunt deja în vigoare în mai multe state membre, spune Olefir.
Dar ea solicită reglementări armonizate ale UE pe această temă și o atitudine mai fermă față de lobby-ul tutunului, mai ales când este vorba despre tinerii europeni.