Aproximativ un miliard de metri cubi anual: Când ar putea ajunge „pe țeavă” primele gaze din Marea Neagră
Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, a vorbit despre proiectul legii offshore, depus vineri la Parlament, și susține că, potrivit estimărilor, primele gaze exploatate în Marea Neagră „ar putea ajunge pe țeavă” în a doua parte a anului 2022.
„Aici vorbim de o producție de circa un miliard de metri cubi anual”, a spus liberalul pe B1 TV. „Legea offshore este gata după patru ani în care am fi putut beneficia de pe urma acestor investiții blocate la Marea Neagră, dar vestea bună este că, iată, în următorii ani, România poate deveni independentă din punct de vedere energetic și, în egală măsură, aș putea spune, ne-am putea aștepta ca prețurile să scadă pentru consumatori, pentru că în momentul în care vom avea o producție la capacitate maximă sau pe măsura resurselor pe care le avem în momentul de față ne putem gândi și la diminuarea prețurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.
Dificultăți de natură politică
El susține că în trecut au existat diverse „dificultăți de natură politică” în ceea ce privește concretizarea legii ofshore.
„Existau și au fost dificultăți de natură politică, le știți și dumneavoastră, din momentul octombrie 2018 până în momentul de față, dar am găsit o majoritate, actuala coaliție de guvernare, prin care să putem promova acest proiect de lege care să corecteze practic legea veche și ne bucurăm că în sfârșit există această coaliție favorabilă demersului nostru și că votarea ei în Parlament, atât timp cât este semnată de președinții partidelor de coaliție, va fi practic o formalitate”, a continuat Ionuț Stroe.
Întrebat când vom avea primele gaze din Marea Neagră, el a susținut că se estimează că primele gaze exploatate „vor ajunge practic pe țeavă în cea de-a doua parte a acestui an, și aici vorbim de o producție de circa un miliard de metri cubi anual.
Va fi un prim investitor
Stroe a mai spus că va fi un prim investitor, o primă zonă, un prim perimetru exploatat, în care lucrările se află într-o fază avansată, „spunea și premierul, dar în 2024 am putea, de exemplu, avea un al doilea mare zăcământ în exploatare, onshore, în județul Buzău, care practic ar aduce mult așteptata independență energetică a României în raport cu importurile și mai ales cu importurile din Rusia și, bineînțeles, ar putea aduce o diminuare a prețului gazelor naturale în România”.