Ar putea Canada să adere la UE? Puțin probabil… dar posibil

Publicat: 23 apr. 2025, 21:34, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Ar putea Canada să adere la UE? Puțin probabil... dar posibil
Foto: Radio-Canada

Canada nu a lansat oficial o cerere de aderare la Uniunea Europeană, însă ideea prinde tot mai mult contur în rândul opiniei publice nord-americane.

În contextul unei relații tensionate cu administrația Trump, tot mai mulți canadieni își exprimă deschiderea față de o alianță mai profundă între Canada și Europa, iar unii analiști europeni nu exclud complet o asemenea posibilitate – cel puțin în teorie.

Sprijin public, dar piedici juridice

Un sondaj recent arată că 44% dintre canadieni sprijină ideea ca țara lor să adere la UE, în timp ce doar 34% se opun. Cu toate acestea, obstacolul juridic rămâne considerabil: tratatele europene actuale permit doar țărilor europene să solicite aderarea. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, a confirmat această limitare geografică, însă unii experți subliniază ambiguitatea termenului „european”.

Potrivit profesoarei Giselle Bosse de la Universitatea Maastricht, „a fi european este mai mult o stare de spirit”. Ea argumentează că, din punct de vedere juridic, statutul de „stat european” nu este strict definit, iar Canada ar putea fi considerată „europeană” prin valorile sale democratice, sistemul de protecție socială și legăturile istorice și culturale cu Europa, arată Politico.

„Din punct de vedere juridic și formal, un stat european nu este de fapt definit și privind în trecut, am avut state europene care, într-un fel, nu se limitează la continentul european”, a spus Bosse, subliniind că țările UE au teritorii de peste mări în Caraibe, Pacific și Arctica.

Totuși, ca o notă de precauție pentru toți eurofilii din Ottawa, când vecinul sudic al UE, Marocul a solicitat aderarea în 1987, cererea sa a fost respinsă pe motiv că nu era un stat european.

Argumente în favoarea aderării

Atât Bosse, cât și Frank Schimmelfennig, profesor de politică europeană la ETH Zurich, consideră că din punct de vedere al valorilor, instituțiilor și politicilor, Canada se aliniază mai strâns cu UE decât multe dintre statele candidate actuale, precum Serbia, Ucraina sau Moldova.

În plus, Canada are deja o relație comercială avansată cu blocul comunitar, în baza acordului CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), ceea ce ar putea constitui un punct de plecare pentru o cooperare mai extinsă.

Obstacole economice și geopolitice

Totuși, scepticismul nu lipsește. Ian Bond, director adjunct la Centrul pentru Reformă Europeană, avertizează că o astfel de aderare ar fi extrem de dificil de justificat din punct de vedere economic. Chiar dacă ar trece testul politic, „economia practică” ar sta în cale, a spus el.

Aderarea la UE ar presupune ca Ottawa să impună bariere comerciale între Canada și partenerul său tradițional, SUA. „Canada ar trebui apoi să pună granița vamală între ea și SUA și să aplice tarife și reglementări UE pentru importurile din SUA… Ar fi incredibil de distructiv din punct de vedere economic. Ar depăși orice beneficii pe care s-ar putea aștepta să le obțină de la calitatea de membru [UE] pe mulți, mulți ani”, a adăugat Bond.

El a mai spus că intrarea unui nou membru în bloc ar necesita și unanimitate – și chiar referendumuri în unele țări membre, cum ar fi Franța.

„Cât de des au votat fermierii francezi în favoarea comerțului liber cu alte părți ale lumii?… Ei au mai multe șanse să dea foc lucrurilor în efortul de a preveni acest lucru”, a adăugat el.

E un plan pe termen lung

În cele din urmă, primirea undei verzi pentru aderarea Canadei la UE ar putea frustra unele țări, cum ar fi Turcia, care a stat la coadă de, literalmente, decenii.

„Nu cred că acest lucru este fezabil pe termen scurt, din cauza procedurilor și a stării uniunii”, a spus Bosse.

În schimb, ceea ce ar putea face Canada este să-și îmbunătățească acordul de parteneriat economic cu UE, a spus Bond. Și se pare că autoritățile canadiene se ocupă deja de asta. Noul prim-ministru Mark Carney a făcut prima sa călătorie în străinătate în Franța pe 17 martie pentru a discuta despre construirea unor legături economice, de apărare și comerciale mai puternice, cu UE.

Dar este posibil să fi făcut și o eroare fatală, numind Canada „cea mai europeană dintre țările non-europene”. Deși complimentul a fost bine intenționat, exprimarea ar putea fi interpretată ca o confirmare a faptului că, dincolo de afinități, Canada rămâne în afara Europei.