Aragazele otrăvesc aerul și ucid anual circa 40.000 de europeni

Publicat: 28 oct. 2024, 17:07, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Aragazele otrăvesc aerul și ucid anual circa 40.000 de europeni
Prețul gazelor rămâne reglementat până în primăvara 2025

Aragazele degajă poluanți care ajung în plămâni și ucid circa 40.000 de europeni în fiecare an, avertizează un raport. Este un număr de decese de două ori mai mare comparativ cu  cel înregistrat în urma accidentelor de mașină, scrie The Guardian.

Poluații degajați de aragaze sunt legate de boli cardiace și pulmonare, un pericol care este ignorat de populație. În medie, folosirea unui aragaz cu gaz reduce viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu privin gospodăriile din Uniunea Europeană și Marea Britanie.

„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, spune autoarea principală a raportului, Juana María Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania, citată de The Guardian.

Cercetătorii au legat 36.031 de decese timpurii în fiecare an de folosirea  aragazelor pe gaz în UE și alte 3.928 în Marea Britanie. Ei spun că estimările au luat în considerare doar efectele asupra sănătății ale dioxidului de azot (NO 2 ) fără cele ale altor gaze, cum ar fi monoxidul de carbon și benzenul.

„Cu mult timp în urmă, în 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care utilizează aragaze pe gaz față de cele electrice”, a declarat Delgado-Saborit. „Dar abia acum suntem în măsură să indicăm numărul de vieți care sunt curmate”.

Și în România

Una din trei gospodării din UE folosește aragazul cu gaz, ajungând la 54% dintre gospodăriile din Marea Britanie și la peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aragazele ard gaz fosil și degajă substanțe nocive, care provoacă inflamarea căilor respiratorii.

Raportul,  susținut de Fundația Europeană pentru Climă, se bazează pe cercetările  efecuate anul trecut, în cadrul cărora  s-a măsurat calitatea aerului din case pentru a afla cât de mult gătitul cu gaz crește poluarea aerului din interior. Acest lucru a permis oamenilor de știință de la Universitatea Jaume I și de la Universitatea din Valencia să elaboreze legături între poluarea aerului din interior și cel exterior atunci când se gătește cu gaz și să cartografieze expunerea la NO2 din interior .

Apoi, ei au aplicat rate de risc de îmbolnăvire, provenite din studiile privind poluarea cu NO2 în aer liber, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.

„Principala incertitudine este dacă riscul de deces provocat de  NO2 din exterior, mai ales din trafic, poate fi aplicat la NO2 din interior, degajat de aparatele de gătit cu gaz”, a declarat Steffen Loft, expert în poluarea aerului la Universitatea din Copenhaga, care nu a fost implicat în studiu. „Dar este o presupunere justă și necesară pentru evaluare”.

În luna mai, în SUA, un alt studiu indica faptul că mașinile de gătit cu gaz contribuie la decesul a până la 19.000 de adulți în fiecare an.

Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat factorii de decizie politică să elimine treptat aparatele de gătit pe gaz prin stabilirea unor limite pentru emisii, prin oferirea de bani pentru a ajuta la înlocuirea cu aparate de gătit electrice și prin obligarea producătorilor să eticheteze aparatele de gătit cu riscurile lor de poluare. Sara Bertuci, din cadrul EPHA, sublinia că, la fel ca în cazul țigărilor, oamenii au ezitat asupa impactului asupra sănătății și, la fel ca țigările, mașinile de gătit cu gaz poluează casele.

Pentru reducerea riscurilor, se recomandă aerisirea , folosirea hotelor și a  plitelor electrice.