Ard pădurile României!

Publicat: 21 aug. 2024, 18:12, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Ard pădurile României!

În ultima săptămână, mai multe incendii de pădure au izbucnit în țara noastră. Astăzi încă mai ardeau trei păduri, în zona Clisurii Dunării și în masivele Piatra Mare și Bucegi. În ultima perioadă, din cauza secetei accentuate, pădurile au devenit foarte sensibile la foc.

Două avioane Spartan şi două elicoptere continuă să transporte apa necesară pentru stingerea incendiului forestier izbucnit într-o zonă greu accesibilă de pe raza localităţii Pojejena din judeţul Caraş-Severin, la faţa locului fiind mobilizate, miercuri, forţe importante ale pompierilor militari şi ale Direcţiei Silvice. În ultima lună, pădurile din zonă au fost afectate de mai multe incendii.

„Incendiul este sub control, dar nu este încă lichidat. Estimăm că sunt circa 600 de hectare afectate, într-o zonă greu accesibilă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Caraş-Severin, căpitan Romulus Bojinescu.

Avioane C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor, sunt implicate și miercuri, 21 august, în acțiunea de stingere a incendiului de pădure din zona fondului forestier al comunei Moldova Nouă, județul Caraş-Severin”, a anunțat MApN.

Până în prezent, fiecare aeronavă a efectuat câte cinci ieșiri în perimetrul afectat de flăcări lansând, în total, 50 de containere (aproximativ 50 de tone de apă).

În cursul zilei de miercuri au fost efectuate 27 de transporturi de apă, care a fost aruncată în locurile în care se manifestau focarele incendiului. La fiecare transport, aeronavele s-au alimentat cu câte 5.000 de litri de apă preluată din Dunăre.

Forţele de intervenţie de la faţa locului au fost suplimentate, miercuri, cu încă un elicopter, astfel că operaţiunile sunt derulate cu patru aeronave – două elicoptere şi două avioane Spartan – şi patru maşini de stingere a incendiilor.

De asemenea, a fost trimis încă un echipaj de sprijin, în zonă aflându-se 25 de pompieri militari, dintre care trei ofiţeri, 57 de lucrători de la Direcţia Silvică Caraş-Severin şi şapte pompieri de la SVSU Pojejena.

Incendiul de fond forestier şi vegetaţie uscată a izbucnit duminică şi se manifestă într-o zonă montană greu accesibilă, maşinile de stingere a focului aflându-se în imposibilitatea de a înainta din cauza reliefului dificil.

Localitatea Pojejena se află pe Clisura Dunării, în apropiere de Moldova Nouă.

În Piatra Mare și în Bucegi speranța e în elicoptere

Incendiul din masivul Piatra Mare, care a izbucnit mari, 20 august, continuă să ardă în trei focare de mici dimensiuni. Intervenția pompierilor nu a putut stinge flăcările complet nici măcar pe cale aeriană, unde a fost utilizat un elicopter dotat cu sistemul Bambi Bucket. „În această dimineaţă, s-a efectuat o recunoaştere la locul incendiului izbucnit în masivul Piatra Mare. S-a constatat că mai sunt trei focare de mici dimensiuni care fumegă, situate pe un perete stâncos, abrupt, unde accesul nu se poate realiza nici pe cale terestră şi nici pe cale aeriană. Mai mulţi lucrători de la Ocolul Silvic au rămas să supravegheze zona, iar celelalte forţe s-au retras. În continuare, vom monitoriza evoluţia situaţiei şi vom lua măsurile necesare care se impun”, a precizat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, locotenent-colonelul Ciprian Sfreja.În cursul zilei de marţi au fost efectuate 18 lansări de apă cu ajutorul elicopterului dotat cu sistem Bambi Bucket, aparţinând IGSU. Acesta a fost solicitat în sprijin din cauza faptului că accesul la locul incendiului pe cale terestră era extrem de dificil, fiind o zonă stâncoasă.Marţi seara, la lăsarea întunericului, acţiunea pentru stingerea incendiului din masivul Piatra Mare a fost sistată, fiind reluată miercuri dimineaţa. În cursul nopţii, cinci lucrători de la Ocolul Silvic şi Salvamont au rămas în zonă pentru supravegherea focarelor de incendiu.

Un alt incendiu, izbucnit duminică seara din cauza fulgerelor este încă activ în Munții Bucegi, pe Creasta Morarului. Zona nu este accesibilă pompierilor, astfel încât singurul mijloc de intervenție îl constituie elicopterele.

Conform informațiilor transmise de pompieri, inițial incendiul a fost stins, dar mai există bușteni ce ard mocnit și care determină reaprinderea.