Arderile vegetației uscate omoară vietăți: bursuc salvat la timp (VIDEO)

Publicat: 17 apr. 2025, 14:01, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori

Pompierii timișeni fac apel la responsabilitate și reamintesc că arderea vegetației uscate este interzisă, după ce au salvat un bursuc dintr-un incendiu de vegetație. Cele mai multe focare au fost semnalate în zona Făget.

Autoritățile au salvat un bursuc din flăcări

Pompierii timișeni amintesc importanța conștientizării arderilor necontrolate. În timpul misiunii de stingere a focului, un bursuc a fost salvat.

„Conștientizați pericolul arderilor necontrolate – protejarea naturii este responsabilitatea noastră, a tuturor! Bursuc salvat pe timpul misiunii de stingere a incendiilor de vegetație uscată din satul Zolt”, transmit salvatorii.

De asemenea, suprafața de teren afectată de foc depășește 150 de hectare, spun autoritățile. Cele mai multe dintre incendii au avut loc în localitățile Zolt, Crivina de Sus și Fărășești. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime.

„N𝑒𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑛𝑑 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑧𝑖𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑟𝑑𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑚𝑖𝑟𝑖𝑠̦𝑡𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑡𝑢𝑟𝑏𝑎‌𝑟𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑙𝑖𝑡𝑖𝑒𝑟𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑎‌𝑑𝑢𝑟𝑖𝑖, 𝑠𝑡𝑢𝑓𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑡𝑢𝑓𝑎‌𝑟𝑖𝑠‌𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎𝑢 𝑣𝑒𝑔𝑒𝑡𝑎𝑡‌𝑖𝑒𝑖 𝑖𝑒𝑟𝑏𝑜𝑎𝑠𝑒 constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum 𝑑𝑒 𝑙𝑎 7.500 𝑙𝑒𝑖 𝑙𝑎 15.000 𝑙𝑒𝑖, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑒 𝑓𝑖𝑧𝑖𝑐𝑒 𝑠̦𝑖 𝑑𝑒 𝑙𝑎 50.000 𝑙𝑒𝑖 𝑙𝑎 100.000 𝑙𝑒𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑒𝑙𝑒 𝑗𝑢𝑟𝑖𝑑𝑖𝑐𝑒”, se arată în comunicatul trimis de ISU Timiș.

Pompierii vor fi la datorie pe toată perioada slujbelor religioase în Noaptea Învierii. Ei se vor afla în apropierea lăcașurilor de cult unde se preconizează flux mare de persoane, pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute.

Prevenirea incendiilor pe timpul Sărbătorilor Pascale

Pentru prevenirea unei posibile nenorociri în perioada Paștelui, autoritățile aduc câteva recomandări în atenția cetățenilor:

  • Mențineți libere căile de evacuare din biserică și evitați aglomerarea excesivă, în special dacă a fost depășită capacitatea maximă a construcției;
  •  Parcați autovehiculele în vecinătatea lăcașurilor de cult astfel încât să nu blocați accesul autospecialelor de intervenție;
  • Manifestați prudență în utilizarea lumânărilor și candelelor aprinse în timpul slujbelor religioase, pentru a evita aprinderea hainelor, a părului sau a obiectelor din apropiere;
  •  Evitați deplasarea cu lumânări aprinse în autovehicule;
  • În locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice, spre exemplu într-o farfurie cu puţină apă;
  • Evitarea lăsării candelelor aprinse înainte de culcare.

În cazul producerii unui incendiu în incinta lăcașului de cult:

  • Evacuați de urgență toate persoanele din clădire, precum și bunurile de valoare, în ordinea importanței;
  • Anunțați imediat incendiul la numărul unic pentru apeluri de urgență 112;
  •  Acționați pentru stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenție disponibile.