Arestarea l-a făcut pe Andrew Tate și mai celebru: Inclusiv copiii din Marea Britanie îi urmăresc saga judiciară

Publicat: 03 feb. 2023, 13:00, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Arestarea l-a făcut pe Andrew Tate și mai celebru: Inclusiv copiii din Marea Britanie îi urmăresc saga judiciară

În urmă cu un an, majoritatea profesorilor nu auziseră niciodată de fostul kickboxer şi influencer Andrew Tate. Acum teoriile sale toxice sunt un subiect de discuţie atât în curtea şcolii, cât şi în cancelarii.

The Guardian urmăreşte cum s-a infiltrat ideologia profund greşită a lui Andrew Tate în şcolile britanice.

Daniel are 10 ani. Îi place fotbalul, Fifa, site-ul de jocuri Poki şi baschetul. Anul trecut, şi-a întrebat tatăl dacă a auzit vreodată de Andrew Tate. „Nu am auzit”, a recunoscut bărbatul, dar după aceea a făcut câteva cercetări şi a fost îngrozit de ceea ce a găsit.

Astăzi se pare că aproape fiecare părinte din Marea Britanie a auzit de fostul kickboxer, influencer şi misogin declarat, ale cărui videoclipuri au fost vizionate de milioane de ori şi a cărui recentă arestare în România l-a ţinut pe prima pagină a ziarelor.

Copiii nu numai că urmăresc conţinutul toxic al lui Andrew Tate de pe reţelele sociale, care a dus la interzicerea lui pe majoritatea platformelor importante, ci sunt la curent şi cu saga din sistemul de justiţie penală din Româniaunde el şi fratele său, Tristan, au fost arestaţi preventiv până la 27 februarie, în timp ce investigaţiile continuă, conform spotmedia.ro.

„Copiilor le place faptul că este bogat şi puternic”

Printre cei care urmăresc evoluţiile de la Bucureşti ale situaţiei lui Tate se numără şi Isaac, în vârstă de 14 ani. „Vreau să ştiu ce se întâmplă”, spune el, cu o oarecare bucurie.

Isaac pare a fi un adolescent obişnuit. Joacă mult fotbal şi merge la sală. Îi place Fortnite şi merge la pescuit când are ocazia. El crede că Tate este un idiot, dar spune că sunt alţi băieţi de la şcoala sa – de stat, din centrul oraşului – care îl idolatrizează.

„Probabil că am auzit prima dată de el în urmă cu şase luni şi foarte repede a apărut peste tot pe Internet. Nu puteai să-l eviţi”, povesteşte Isaac. „Când l-am văzut prima dată, am fost destul de interesat. Acum cred că este absolut tâmpit. Când vorbim despre el, în general facem mişto de el. Dintre prietenii mei, ştiu vreo doi care îl susţin. Le place faptul că este bogat şi puternic”, explică Isaac.

Părinţii şi profesorii încă află cine e Andrew Tate

Tate are 36 de ani şi e un cetăţean britanic născut în SUA, care a intrat în atenţia publicului când a fost dat afară din reality show-ul Big Brother, în 2016.

Îi place să pozeze cu un trabuc în faţa unor maşini scumpe şi a unor avioane private şi deseori le dă sfaturi dubioase tinerilor (a afirmat o dată că cititul cărţilor este „pentru oamenii cu creierul lent”).

Însă misoginismul său extrem este cel care i-a adus notorietatea, provocând temeri că băieţii şi tinerii sunt radicalizaţi de opiniile sale. El a spus, între altele, că femeile sunt parţial responsabile pentru viol şi că acestea „aparţin” bărbaţilor. Mulţi se tem că opiniile lui Tate pătrund chiar şi în minţile copiilor din şcolile primare, explică The Guardian.

Luna trecută, parlamentara laburistă Alex Davies-Jones a vorbit în Parlament despre influenţa „toxică” a lui Tate asupra elevilor şi l-a criticat pe premierul Rishi Sunak pentru că a fost „prea lent în a recunoşte daunele pe care le provoacă”.

Drept urmare, ea a fost „bombardată” cu ameninţări cu violul şi cu moartea.

Dar în ultimele săptămâni acoperirea mediatică intensă a făcut ca profesorii şi părinţii să fie din ce în ce mai conştienţi de mesajele otrăvitoare ale lui Tate şi de ameninţarea pe care o reprezintă.

Şcolile gimnaziale din întreaga ţară s-au mobilizat pentru a organiza cursuri de formare suplimentare pentru personal, ateliere de lucru pentru elevi şi evenimente de sensibilizare pentru părinţi.

Elevii preiau comportamentul și vocabularul lui Andrew Tate

Mulţi profesori de gimnaziu consideră că au fost prea lenţi în a sesiza influenţa lui Tate. Anul trecut, au început să observe că elevii foloseau fraze pe care nu le recunoşteau: „Ce culoare are Bugatti-ul tău?” (un mod de a se lăuda cu statutul); „Fă-mi un sandviş” (pentru a umili femeile şi fetele).

„Elevii ştiau mai multe decât profesorii în acele etape iniţiale”, spune Lisa McCall, director adjunct la liceul Wales din Rotherham. „Noi eram în întuneric”, recunoaşte ea. Acum, că profesorii recuperează, ei devin îngrijoraţi de influenţa corozivă a misoginiei extreme îmbrăţişate de Tate.

Sean Maher, directorul de la Richard Challoner, o şcoală catolică de băieţi din New Malden, Surrey, cu o clasă a şasea mixtă, descrie, la rândul său, cum influenţa lui Tate s-a răspândit aici. „Anul trecut nu prea a apărut. Dar acum a ajuns să fie în centrul atenţiei, probabil din cauza arestării. Este un punct de discuţie comun”, recunoaşte directorul.

Şcoala a decis să vorbească cu elevii despre impactul „masculinităţii toxice” şi a subliniat modelele pozitive. Directorul intenţionează să trimită şi o scrisoare părinţilor cu sfaturi despre cum să vorbească cu copiii lor despre Tate. „Nu cred că şcolile pot aborda singure această problemă. Părinţii joacă un rol foarte important”, spune el.