Argentina: Noi demonstraţii de susţinere a vicepreşedintei Cristina Kirchner
Noi demonstraţii de susţinere a vicepreşedintei argentiniene Cristina Kirchner, pentru care s-a cerut o pedeapsă cu închisoarea săptămâna aceasta, au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe, inclusiv în apropierea locuinţei sale din Buenos Aires, unde au avut loc scurte ciocniri cu poliţia, transmite AFP.
Demonstraţiile au adunat câteva mii de persoane în Tucuman (nord-vest), Cordoba (centru) şi Bahia Blanca (sud). Proteste au fost planificate la Neuquen (sud) Catamarca (nord-vest) San Luis (centru), printre altele, potrivit televiziunii locale şi agenţiei de ştiri Telam.
Aceste mitinguri au fost organizate la iniţiativa mişcărilor sau partidelor afiliate coaliţiei de centru-stânga aflate la putere, Frente de Todos, sau a Partidului Justiţiar (peronist), pentru care Cristina Kirchner (69 de ani), şefa statului în perioada 2007 – 2015, rămâne o personalitate emblematică.
După unul din aceste mitinguri desfăşurate într-un parc din capitală, câteva sute de simpatizanţi s-au adunat în apropierea locuinţei Cristinei Kirchner pentru a-şi exprima sprijinul, într-o demonstraţie spontană, ca aproape în toate serile din săptămână care se încheie. Scurte ciocniri cu poliţia au avut loc spre sfârşitul după-amiezii, când manifestanţii au încercat să forţeze un cordon instalat de poliţie. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, dar demonstranţii au reuşit să se apropie de clădire, unde se pregăteau să rămână la căderea serii, scandând şi cântând lozinci de susţinere.
Luni, într-un proces pentru fraudă şi corupţie legat de atribuirea unor contracte publice în oraşul Santa Cruz, fieful său politic, în timpul exercitării mandatelor prezidenţiale, s-au cerut pentru Cristina Kirchner 12 ani de închisoare şi interdicţia pe viaţă de a mai fi aleasă în funcţii publice.
Foarte populară, dar şi extrem de dezbinătoare şi încă influentă în politica argentiniană, notează AFP, Cristina Kirchner a contraatacat puternic, denunţând un proces politic.
O hotărâre în justiţie nu va fi pronunţată până la sfârşitul anului 2022. În cazul în care va fi condamnată, preşedinta Senatului se bucură de imunitate parlamentară şi ar putea să nu ajungă la închisoare şi să candideze la alegerile generale de la sfârşitul anului viitor.