Negocieri pentru evacuarea Spitalului Foişor. Argumente pentru care unitatea medicală nu poate fi spital Covid

Publicat: 10 apr. 2021, 11:00, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
Negocieri pentru evacuarea Spitalului Foişor. Argumente pentru care unitatea medicală nu poate fi spital Covid

Au fost purtate negocieri pentru evacuarea Spitalului Foişor din Capitală. Conducerea unității medicale s-a adresat în data de 2 aprilie Ministerului Sănătăţii pentru a prezenta mai multe argumente pentru care spitalul nu poate trata pacienți Covid-19.

„Coform celor menţionate de Ordinul 434/2021 din 26 martie 2021, criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular ”Foişor”, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis sau de perturbare a întregii activităţi a spitalului, care este eminamente ortopedică, prin monoprofil”, se arată în documentul adresat Ministerului Sănătăţii.

Argumente pentru care Spitalul Foișor nu poate fi unitate Covid

În ceea ce priveşte condiţia de „acces 24/7 la laborator (analize uzuale menţionate în anexa nr. 1.3, care pot fi asigurate inclusiv prin analizoare point of care) şi la o platformă diagnostică cu radiologie convenţională, eventual computer tomograf cu eliberarea rezultatelor inclusiv de la distanţă”, reprezentanţii spitalului precizează că acesta nu este spital de urgenţă, că are doar tură de dimineaţă la laboratorul de analize medicale şi că are radiologie şi CT doar în prima parte a zilei.

Referitor la cerinţa vizând capabilitatea de implementare de paturi destinate terapiei acute, se precizează că spitalul este în reconstrucţie, că sunt corpuri de clădire încă nefuncţionale şi că există probleme legate de ventilaţie, mai multe spaţii având sursă comună de venitlaţie şi neputând fi separate, ceea ce creează risul contaminării.

Conducerea spitalului a notificat MS că nu îndeplineşte nici condiţiile privind liniile de gardă, întrucât este un spital monospecialitate ortopedie, „proiectat pentru a face chirurgie ortopedică (…) astfel conceput încât să reducă costurile şi infecţiile nosocomiale, dar NU pentru profil virusologic de COVID”.

„Nu există niciuna din specialităţile menţionate în ordin”, subliniază reprezentanţii unităţii sanitare, citați de news.ro.

„Vă informăm că am efectuat o analiză atentă a situaţiei spitalului nostru, existând numeroase cereri de detaşare a personalului nostru către alte unităţi sanitare cu deficit de personal, din păcate, activitatea internă a spitalului, complexitatea cazuisticii nu ne permit detaşarea personalului solicitat, detaşarea acestora putând genera anomalii grave de îngrijire într-un serviciu monospecialitate ortopedie-traumatologie unde pacienţii nu se pot deplasa, nu au autonomie, necesită îngrijiri specializate de asistare şi urmărire permanentă”, mai afirmă conducerea Spitalului Foişor.

Context

Vineri noapte a început evacuarea pacienților internați la Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală. Aproape 100 de persoane au fost transferate în alte spitale sau au fost externate. Totul s-a transformat într-un haos, aparținătorii pacienților protestând la poarta spitalului.

Decizia transformării Spitalului Foişor în spital COVID a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri.

Conform autorităților, Spitalul Foișor dispune de 26 de locuri la ATI. Conform MS, deşi spitalul fusese informat încă de dimineaţă despre transformarea în COVID, la ora 11:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare eliberării avizului temporar.

„Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, subliniază reprezentanţii ministerului.