Arheologii descoperă dovezi ale unui cutremur vechi de 1.903 ani la locul sacru Apollon

Publicat: 03 nov. 2024, 15:23, de Cristian Matache, în Cultură , ? cititori
Arheologii descoperă dovezi ale unui cutremur vechi de 1.903 ani la locul sacru Apollon

Săpăturile arheologice desfășurate la Kiz Adasi (Insula Kiz), situată la 500 de metri de coasta Golyazi, în districtul Nilufer din Bursa, au scos la iveală descoperiri istorice de o importanță majoră.

Zona sacră, cunoscută sub numele de «Situl Sacru al lui Apollo», își dezvăluie treptat secretele, oferind indicii prețioase despre un cutremur devastator care a avut loc cu aproape două milenii în urmă.

Tezaure ascunse ale Apollonia ad Rhyndacum

Recunoscută drept unul dintre cele mai pitorești orașe ale Europei, Golyazi, cunoscută istoric sub numele de „Apollonia ad Rhyndacum”, se întinde de-a lungul malurilor Lacului Uluabat. Începând din 2022, arheologii ajung în fiecare an pe Insula Kiz cu barca, desfășurându-și cercetările în scurtul interval de toamnă când nivelul apei scade.

Săpăturile, conduse de Universitatea Uludag din Bursa (UU) și susținute de Ministerul Culturii și Turismului, dezvăluie treptat trecutul antic al insulei.

O insulă înveșmântată în ritualuri sacre

Profesorul Derya Sahin, de la Facultatea de Arte și Științe, Departamentul de Arheologie al Universității UU, și lider al echipei de excavare, a împărtășit câteva detalii despre istoria insulei.

„Insula, înconjurată de un zid sacru numit ‘temenos’ din perioada elenistică, se crede că adăpostește un complex de structuri, inclusiv un templu, altar, stoa (o galerie acoperită) și exedre (nișe semicirculare sau dreptunghiulare). Scopul nostru este să cartografiem complet configurația arhitecturală a templului, care pare să fi fost extins în trei perioade distincte: arhaică, elenistică și romană”, a spus profesorul Sahin.

Districtul Nilufer din Bursa dezvăluie profilul sitului sacru elenistic al Insulei Kiz, în zona turistică Golyazi, prin săpături arheologice, Turcia, 26 octombrie 2024. (Foto AA)

Vizita împăratului Hadrian la situl sacru al lui Apollo

Unul dintre momentele cruciale din istoria insulei a avut loc în anul 121 d.Hr., când un cutremur puternic a devastat regiunea. Structurile publice, inclusiv cele de pe Insula Kiz, au fost grav avariate. Cu toate acestea, cu sprijinul împăratului roman Hadrian, insula și structurile sale sacre au fost restaurate. Contribuția lui Hadrian a fost atât de substanțială, încât o inscripție supraviețuitoare pe zidurile insulei îl onorează ca „ktisis” (fondator) și „soter” (salvator).

„Știm că împăratul Hadrian a vizitat personal regiunea în anul 124 d.Hr.”, a adăugat profesorul Sahin. „Restaurarea insulei sub domnia sa a fost un eveniment semnificativ, reflectat în inscripțiile care recunosc rolul său atât de fondator, cât și de protector.

Descoperiri arheologice evidențiază straturi culturale bogate

De-a lungul lucrărilor lor, echipa a descoperit numeroase artefacte care ilustrează istoria lungă și variată a insulei. Anul trecut, au descoperit un relief care îl înfățișează pe Apollo cântând la liră, o reprezentare tipică a „Apollon Kitharodos”. Profesorul Sahin a explicat că reliefuri similare găsite în zona Akcapinar în anii 1990 se crede că provin de pe insulă.

Natura sacră a sitului a fost subliniată în continuare de descoperirea ofrandelor votive, cum ar fi vârfurile de săgeată, care erau probabil oferite de vizitatori pentru a-l onora pe Apollo.

„Aceste inscripții sacre și reliefuri sugerează prezența unui cult vibrant centrat în jurul lui Apollo, care s-a adaptat de-a lungul timpului. În mod remarcabil, după cutremurul din 121 d.Hr., statuia cultului original care îl înfățișa pe Apollo cântând la liră a fost înlocuită cu o nouă formă a lui Apollo Sauroctonos, care îl arată jucându-se cu o șopârlă,” a remarcat profesorul Sahin.

Loc de pelerinaj și profeție

Se crede că insula a fost un centru atât pentru pelerinaj, cât și pentru profeție, unde preoții și figurile religioase efectuau ritualuri, iar vizitatorii căutau îndrumări pentru viitorul lor.

„Insula a funcționat ca un loc sacru pentru cei care căutau răspunsuri. Este probabil ca indivizii să fi vizitat frecvent insula pentru a aduce ofrande, a efectua sacrificii și a consulta preoții”, a spus profesorul Sahin.

Arheologii descoperă dovezi ale unui cutremur vechi de 1.903 de ani la locul sacru Apollon din Turcia

Planuri de a face situl accesibil vizitatorilor

Echipa arheologică își propune să păstreze și să prezinte descoperirile sitului publicului. Profesorul Sahin a împărtășit planurile de a face Insula Kiz accesibilă turiștilor, permițându-le vizitatorilor să ajungă pe insulă cu barca din Golyazi și să exploreze ruinele antice.

„Pregătim un proiect pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor, unde pot afla despre istoria bogată a sitului și despre artefactele descoperite aici”, a spus ea.

Insula Kiz, cu semnificația sa istorică durabilă, reprezintă un testament al rezilienței civilizațiilor antice și al capacității lor de a se reconstrui după dezastre. Pe măsură ce săpăturile continuă, vor apărea, fără îndoială, mai multe secrete ale Sitului Sacru al lui Apollo, oferind perspective valoroase asupra culturilor antice din Turcia.