Arheologii descoperă o „anomalie” lângă piramidele din Giza care ar putea dezvălui un Portal Antic
Noile descoperiri sub suprafața deșertului sugerează existența unor intrări către camere demult uitate. Arheologii au identificat noi minuni îngropate sub suprafața deșertului folosind tehnologii moderne. O echipă de cercetători japonezi și egipteni a descoperit recent o structură în formă de L, împreună cu o anomalie misterioasă, chiar lângă Marele Piramide de la Giza.
Tehnologiile Moderne Dezvăluie Trecutul
În domeniul arheologiei, puține instrumente au revoluționat cercetările la fel de mult ca radarul de penetrare a solului (GPR). Această tehnică geofizică utilizează impulsuri radar pentru a crea imagini ale subsolului. Metode similare au descoperit corăbii vikinge în Norvegia, civilizații pierdute în jungla amazoniană și chiar orașe romane întregi fără a fi necesară utilizarea unei lopeți. Acum, GPR a oferit din nou rezultate remarcabile, de data aceasta în apropierea unuia dintre cele mai bine excavate situri din lume—Marele Piramide de la Giza.
Folosind GPR, alături de o metodă cunoscută sub numele de tomografie prin rezistivitate electrică (ERT), care utilizează rezistența electrică pentru a cartografia structuri subterane, o echipă internațională de cercetători condusă de Motoyuki Sato de la Universitatea Tohoku a descoperit o „anomalie în formă de L” în cimitirul vestic, lângă celebrele piramide. Conform lucrării de cercetare a echipei, publicată luna aceasta în revista Archeological Prospection, structura se află la aproximativ 2 metri sub suprafață, măsoară 10 metri în lungime și a fost reumplută după construcție.
Posibilități misterioase
Cimitirul vestic de la Giza este cunoscut ca un important loc de înmormântare pentru membrii familiei regale și ofițeri de rang înalt. În urma sondării inițiale, realizată cu GPR și ERT, echipa a identificat o anomalie în partea nordică a sitului. Deși zona anomaliilor a fost stabilită aproximativ, structura și locația exactă rămân neclare.
Sub această structură în formă de L se află o anomalie, situată între 5 și 10 metri adâncime, descrisă de cercetători ca fiind „foarte rezistivă electric”. O astfel de anomalie ar putea avea câteva explicații, dar echipa a identificat două posibilități principale: un amestec de nisip și pietriș sau „spații cu aer rarefiat”. Deși știm că zona înconjurătoare, construită în urmă cu aproximativ 4.500 de ani, în aceeași perioadă ca și piramidele adiacente, este plină de morminte cu acoperiș plat, cunoscute în arabă sub numele de mastaba, întinderea de nisip unde a fost găsită această anomalie nu a fost investigată intens, în mare parte deoarece zona nu prezenta structuri impresionante care să justifice o cercetare amănunțită.
O poartă către o lume de mult uitata?
Ce ar putea reprezenta această structură în formă de L și anomalie de adâncime? Vorbind cu Live Science, Sato a spus că structura probabil nu este naturală, deoarece forma este prea clară.
„Poate că a fost o intrare către o structură mai adâncă,” au scris Sato și colegii săi în lucrare. Acea structură mai adâncă sună suspect de mult ca un mormânt. „Credem că continuitatea structurii de suprafață și a marii structuri subterane este importantă. Din rezultatele sondajului, nu putem determina materialul care cauzează anomalia, dar poate fi o mare structură arheologică subterană.”
Desigur, la fel ca în cazul aproape tuturor sondărilor GPR, arheologii vor trebui să înceapă să sape dacă doresc să afle exact ce se află îngropat sub nisip. E un proces pe care echipa de cercetare speră să-l înceapă în curând.