Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic: „Ucraina a renunțat la un arsenal nuclear. Pur și simplu a dat arme nucleare în schimbul unor garanții”
Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, susține că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu își dorește neapărat să invadeze Ucraina, ci mai degrabă vrea niște angajamente clare din partea Occidentului, angajamente din care să rezulte o ordine diferită de cea generată prin prăbușirea Uniunii Sovietice.
Expertul a amintit pe B1 TV că în decembrie 1994, Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear, al treilea din lume la acel moment, în schimbul unor garanții occidentale privind securitatea granițelor. „Președintele Federației Ruse nu își dorește neapărat să invadeze Ucraina. El dorește – și spune destul de clar lucrul acesta – niște angajamente clare, scrise din partea Occidentului din care să rezulte o altă ordine, diferită de ordinea rezultată prin prăbușirea Uniunii Sovietice. El vrea un nou Helsinki, el vrea o recunoaștere a unor sfere de influență, de interes special pentru Rusia”.
Bugetul Rusiei este mult mai mare pentru apărare
Expertul mai spune că, de pildă, Vladinir Putin cere o dezavuare din partea tuturor membrilor NATO a deciziei de la Summitul de la București din 2008, prin care Ucraina și Georgia sunt invitate să adere la NATO. Rusia are alocat pentru apărare un buget mult mai mare comparativ cu ajutoarele occidentale pentru Ucraina. „Bugetul Rusiei este mult mai mare pentru apărare, iar aceste ajutoare occidentale vin după 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea și s-a angajat să sprijine sau să intervină chiar direct, pe teren, în Donbas, în susținerea separatiștilor pro-ruși de acolo, acele două pseudo-republici Donețk și Lugansk, republici populare”, a adăugat specialistul.
„Ucraina a renunțat la un arsenal nuclear. Era un arsenal nuclear al treilea din lume, după cel al Federației Ruse. Pur și simplu, a dat arme nucleare în schimbul unor garanții, unor garanții foarte importante privind securitatea granițelor. Conform acelor garanții, Statele Unite și ceilalți semnatari ai Memorandumului de la Budapesta ar fi trebuit să intervină în sprijinul Ucrainei, ceea ce ei n-au făcut. Mai mult decât atât, ani la rând ei au refuzat să vândă armament pe bani, deci să vândă arme letale Ucrainei, ca să nu supere Rusia”, mai afirmă Armand Goșu.