Arsenic, plumb și alte metale toxice, găsite în tampoane

Publicat: 13 iul. 2024, 23:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Arsenic, plumb și alte metale toxice, găsite în tampoane
tampoane arsenic plumb metale toxice

Arsenic, plumb, mercur, nichel, cupru, fier  și alte metale  toxice au fost găsite în tampoane, mărind riscul femeilor de  boli grave, avertizează cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley.

Ei au examinat circa 30 de tampoane de la 14 mărci diferite și au constatat că nivelul metalelor găsite în tampoane era diferit în SUA, Regatul Unit sau UE, dacă erau oganice sau nu și dacă erau de marcă sau de supermarket.

Potrivit studiului, tampoanele organice aveau niveluri mai mari de arsenic. În schimb, în cele neorganice, era mai mare nivelul de plumb.

Aceste tampoane devin extrem de periculoase întrucât sunt în contact direct cu vaginul, metalele toxice fiind mai ușor absorbite.

Or, aceste metale sunt implicate în apariția demenței, cancerului, infertilității, diabetului. Sunt extrem de nocive pentru ficat creier, rinichi…și pot afecta inclusiv dezvoltarea fătului.

Motive de îngrijorare

„În ciuda acestui mare potențial de îngrijorare pentru sănătatea publică, foarte puține cercetări au fost efectuate pentru a măsura substanțele chimice din tampoane. Din cunoștințele noastre, aceasta este prima lucrare care măsoară metalele din tampoane. În mod îngrijorător, am găsit concentrații ale tuturor metalelor pe care le-am testat, inclusiv metale toxice precum arsenicul și plumbul”, a declarat autorul principal al acestui studiu, Jenni Shearston, citată de Sky news care prezintă acest studiu.

Aceste metale ajung în tampoane fie prin prin absorbția prin bumbac a apei contaminate, din aer sau sol, fie prin adăugarea cu bună știință de către producători ca parte a unui pigment.

Cercetătorii subliniază că nu există un nivel ”sigur” pentru niciunul dintre metalele testate.

Dr. Shearston a mai precizat: ”Sper cu adevărat ca producătorilor să li să ceară să-și testeze produsele referitor la metale, în special pentru metalele toxice. Ar fi interesant să vedem apelul public pentru acest lucru sau să cerem o mai bună etichetare a tampoanelor și a altor produse folosit în acest scop”.