Artrita reumatoidă, asociată cu un risc mai mare de cancer pulmonar
Artrita reumatoidă afectează în special articulațiile, dar uneori poate să provoace boli pulmonare, chiar cancer pulmonar, potrivit unui studiu realizat la Clinica Mayo din SUA.
Artrita reumatoidă a fost asociată cu un risc mai mare cu 50% de cancer pulmonar, iar riscul de boală pulmonară interstițială poate crește de trei ori.
Uneori, problemele pulmonare apar înainte de inflamația articulațiilor și a durerii poliartritei reumatoide, anunță Clinica Mayo.
Mai expuși să dezvolte boli pulmonare legate de artrita reumatoidă sunt bărbații cu vârste între 50 și 60 de ani, cu poliartrită reumatoidă active și istoric de fumat. Problemele pulmonare asociate cu artrita reumatoidă sunt: cicatrici pulmonare, noduli pulmonari, boală pleurală, obstrucție a căilor respiratorii.
În studiu au fost incluși 72.795 de pacienți cu artrită reumatoidă și 633.937 de persoane fără această afecțiune.
Cercetătorii au constatat că artrita reumatoidă a fost asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar, chiar și la persoane care nu au fumat niciodată, precizează autorii studiului în publicația Arthritis Rheumatology.
Supravegherea crescută a cancerului pulmonar în artrita reumatoidă, în special în boala pulmonară interstițială, poate fi o strategie utilă pentru reducerea poverii reprezentate de cauza principală a decesului prin cancer, mai precizează autorii studiului.
Poliartrita reumatoida (artita reumatoidă) este o afecțiune cronică, inflamatorie ce afectează mai ales articulațiile. În cazuri rare, boala poate afecta vasele de sânge, pielea, plămânii sau ochii. Este catalogată o boală autoimună, deoarece sistemul imunitar „vede” celulele proprii (în acest caz, articulațiile) drept un invadator care trebuie eliminat. Dacă în cazul bolii artrozice, simptomele apar în urma solicitării articulațiilor, la poliartrita reumatoida acestea apar ca urmare a unei inflamații primare a unor articulații anterior normale.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății,la nivel global, cancerul pulmonar înregistrează cele mai ridicate rate de mortalitate. În 2020, OMS a anunțat 1,8 milioane de decese din cauza acestui tip de