ASF a aplicat sancțiuni de peste 73.000 de lei, pentru nerespectarea legislației, în septembrie
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna septembrie a anului 2024, mai multe decizii de sancționare, precum și o serie de măsuri aplicabile unor entități/persoane care activează în piața financiară non-bancară, pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente.
Consiliul a decis aplicarea unor amenzi de 73.500 lei, unui număr de patru instituții financiare și de asigurări, iar în alte cazuri au fost retrase autorizațiile de funcționare.
Pe piața asigurărilor au fost sancționate:
Pint.Ro Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (2) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări.
Transilvania Maxima-Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (2) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări.
D-na. Ileana-Maria Chirilă, fost conducător executiv al companiei Trust Brokers – Broker de Asigurare S.R.L., a fost sancționată cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (14) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări.
Sofad Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu retragerea autorizației de funcționare pentru nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (12) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 26 alin. (1) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări, raportat la prevederile art. 29 alin. (1) lit. a), lit. b) și lit. c) pct. (i)-(ii) din aceeași normă, coroborat cu prevederile art. 34 din Regulamentul ASF nr. 16/2014 privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară, republicat, cu modificările și completările ulterioare, prevederile art. 3 din Norma ASF nr. 34/2020 pentru punerea în aplicare a Sistemului de raportare contabilă semestrială aplicabil entităţilor din domeniul asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prevederile art. 2 alin. (1) din Norma ASF nr. 9/2020 privind încheierea exerciţiului financiar pentru entităţile din domeniul asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare.
Accentasig Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (2) din Decizia ASF nr. 1476/15.12.2020.
Pe piața de capital au fost aplicate următoarele sancțiuni:
S.S.I.F. IFB Finwest S.A.
Sancțiuni/măsuri dispuse în urma controlului periodic:
- Sancționarea cu amendă în cuantum de 12.500 lei a S.I.F. IFB Finwest S.A.;
- Instituirea în sarcina S.I.F. IFB Finwest S.A. a unui plan de măsuri;
- Sancționarea cu avertisment a domnului Octavian Molnăr – Conducător direct responsabil SB/FT;
- Sancționarea cu amendă în cuantum de 10.000 lei a domnului Lucian Codrin Berar – Ofițer de conformitate SB/FT.
Principalele situații identificate cu ocazia controlului au vizat:
- Aspecte operaționale privind activitatea funcției de audit intern și administrare a riscului;
- Aspecte procedurale și operaționale privind evaluarea/ monitorizarea/ documentarea riscurilor SB/FT și aplicarea măsurilor de cunoaștere a clienților.
S.S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A.
Sancțiuni/măsuri dispuse în urma controlului periodic:
- Sancționarea cu avertisment a S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A.;
- Instituirea în sarcina S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A. a unui plan de măsuri;
- Sancționarea cu avertisment a domnului Nicolae Liviu Țibichi – Director S.S.I.F., Ofițer de conformitate SB/FT și PFOI;
- Sancționarea cu avertisment a domnului Dragoș Nicolae Onea – Persoană responsabilă cu administrarea riscului;
- Sancționarea cu avertisment a domnului Bogdan Butariu – Coordonator al funcției de administrare a riscului și Persoană responsabilă cu administrarea riscului.
Principalele situații identificate cu ocazia controlului au vizat:
- Aspecte organizatorice, procedurale și operaționale privind înregistrarea convorbirilor telefonice și a comunicațiilor electronice;
- Aspecte operaționale privind activitatea funcției de administrare a riscului;
- Aspecte procedurale/operaționale privind identificarea, evaluarea şi gestionarea riscului de SB/FT, respectiv cunoașterea clienților.
S.S.I.F. Tradeville S.A.
Măsura dispusă în urma controlului periodic a fost instituirea în sarcina S.S.I.F. Tradeville S.A. a unui plan de măsuri. Principalele situații identificate cu ocazia controlului au vizat aspecte organizatorice, procedurale/ operaționale privind utilizarea platformei de tranzacționare.
Perseus Fintech S.A.
- Sancționarea cu amendă în cuantum de 30.200 lei a societății Perseus Fintech S.A. pentru refuzul nejustificat de a răspunde solicitărilor ASF formulate prin adresele SI DG/3363/04.03.2024 și SI DG/12205/02.08.2024;
- Instituirea în sarcina societății Perseus Fintech S.A. a obligației de a dispune măsurile necesare în vederea transmiterii unui răspuns, în termen de 5 zile lucrătoare de la data deciziei, la solicitările ASF SI DG/3363/04.03.2024 și SI DG/12205/02.08.2024, formulate în exercitarea atribuțiilor ce îi revin conform legii.
Societatea de Construcții Napoca S.A.
- Sancționarea cu amendă în sumă de 20.800 lei a Societății de Construcții Napoca S.A. pentru nerespectarea obligației de întocmire și publicare, în termenul legal, a raportului financiar anual aferent exercițiului 2023, în formatul unic de raportare;
- Instituirea în sarcina Societății de Construcții Napoca S.A. a obligației de a întreprinde măsurile ce se impun în vederea întocmirii și publicării raportului financiar anual aferent exercițiului 2023, cu respectarea formatului, unic de raportare, în termen de 30 de zile de la data deciziei.
S.S.I.F. Swiss Capital S.A.
- Sancționarea cu avertisment a domnului Bogdan Juravle – în calitate de conducător al S.S.I.F pentru transmiterea cu întârziere a situațiilor financiare consolidate aferente anului 2023;
- Sancționarea cu avertisment a domnului Olimpiu Blăjuț – în calitate de conducător al S.S.I.F pentru transmiterea cu întârziere a situațiilor financiare consolidate aferente anului 2023;
- Instituirea în sarcina S.S.I.F. Swiss Capital S.A. a unui plan de măsuri privind efectuarea unor noi rapoarte de evaluarea a entităților afiliate și adoptarea măsurilor necesare în vederea eliminării aspectelor care au condus la exprimarea unei opinii cu rezerve a auditorului independent.
Union Private Advisors S.R.L.
Sancționarea cu avertisment a societății Union Privat Advisors S.R.L., în calitate de consultant de investiții, persoană juridică, pentru nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (2) din Instrucțiunea ASF nr. 1/2017 cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art. 134 alin. (3) lit. b) și c) din Regulamentul nr. 5/2019, cu modificările și completările ulterioare.
SSIF Vienna Investment Trust S.A.
Sancționarea cu avertisment a SSIF Vienna Investment Trust S.A. pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (6) lit. b) din Regulamentul nr. 1/2019, cu modificările și completările ulterioare faptă ce constituie contravenție potrivit art. 252, art. 257 alin (1) lit. a) pct. (i) din Legea nr. 126/2018, cu modificările și completările ulterioare și se sancționează conform prevederilor art. 257 alin. (2) lit. a) și lit. b) pct. (ii) din același act normativ.
Administratorii de pensii private și asigurări de viață au primit următoarele sancțiuni:
NN Asigurări de Viață S.A.
- Doamna Claudia-Gabriela Constantinescu, în calitate de Director Operațiuni în cadrul NN Asigurări de Viață S.A., a fost sancționată cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale;
- Doamnei Andreea-Diana Zamfirescu, în calitate de Manager Administrare Pensii Facultative în cadrul NN Asigurări de Viață S.A., i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Piaţa asigurărilor a încheiat prima jumătate a anului 2024 cu un volum al primelor brute subscrise de circa 9,7 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 8% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor ASF din raportul de stabilitate publicat recent
Ponderea asigurărilor generale a rămas la un nivel ridicat, de 82%, însemnând un volum al subscrierilor de circa 8 miliarde lei, în primele şase luni dni 2024, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Groupama Asigurări conduce piaţa asigurărilor generale şi în primele şase luni din 2024, înregistrând un volum al primelor brute subscrise de peste 2 mld. lei, dar comparativ cu trimestrele şi semestrele anterioare, avansul se mai domoleşte, ajungând la un ritm de creştere de 4,3% faţă de prima jumătate a anului 2023, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cel mai recent raport de stabilitate financiară.
Liderul pieţe asigurărilor generale, care conduce detaşat clasamentul celor mai mari companii de asigurări pe zona asigurărilor generale, este urmat pe poziţia a doua de către Allianz-Ţiriac. Ocupantul locului doi din top a ajuns la finalul primelor şase luni din 2024 la un volum al primelor brute subscrise de puţin peste 1,6 mld. lei, înregistrând un avans de 5,4% comparativ cu prima jumătate a anului trecut.
Podiumul este completat de Omniasig, care a înregistrat un volum al primelor brute subscrise în primele şase luni din 2024 de aproape 1,4 mld. lei, însemnând un avans mai consistent faţă de primii doi jucători, respectiv un salt de 24% faţă de prima jumătate a anului trecut.