ASF avertizează: Atenție la tentative de fraudă, sub sigla instituției

Publicat: 11 sept. 2024, 06:29, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
ASF avertizează: Atenție la tentative de fraudă, sub sigla instituției

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avertizat, marți, asupra unor tentative de fraudă, prin folosirea siglei instituției, și a unor mesaje de tip financiar, care ar proveni din partea oficialilor ASF.

,,Atenție la tentativele de fraudă, în numele ASF !”, avertizează instituția, pe pagina sa de internet. De asemenea, este publicat un mesaj detaliat, în care se arată că Autotitatea de Supraveghere Financiară nu face recomandări de investiții, nu solicită transferuri de fonduri, și nici nu intermediază recuperări de sume pierdute în investiții anterioare.

,,Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția publicului larg să nu dea curs, sub nicio formă, unor așa zise propuneri telefonice de investiții venite din partea anumitor persoane care se recomandă ca fiind angajați ai ASF și care folosesc o aplicație care generează, în mod fraudulos, apeluri care se identifică cu numărul de Tel Verde al Autorității 0800 825 627.”, arată mesajul postat de ASF.

În ultima perioadă, au fost semnalate mai multe situații de acest fel, iar persoanele care au dat curs acestui tip de „oferte” au fost prejudiciate cu sume importante de bani.

Autoritatea de Supraveghere Financiară recomandă tuturor celor care intenționează să realizeze investiții pe piața financiară să apeleze doar la firme autorizate și să se informeze temeinic înainte de a-și plasa banii într-un instrument sau altul.

Dacă aveți suspiciuni cu privire la un apel, întrerupeți imediat comunicarea. Pentru a vă asigura că apelul este autentic, contactați-ne telefonic (0800.825.627/004 021.305.3470) sau prin email ([email protected]).

Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează cu privire la creșterea numărului de practici frauduloase și periculoase existente în mediul online, mai ales prin intermediul social media, care vizează publicul larg.

Tot mai multe persoane sunt înșelate de anunțuri postate în rețelele sociale (preponderent Facebook) prin care se promovează oferte de investiții cu promisiuni false de câștiguri. Cei care fac astfel de anunțuri clonează sau imită pagini ale unor companii reale, inducând astfel în eroare populația. Dacă vedeți o reclamă sau o postare în social media care vă îndeamnă să investiți în acțiuni și care vă oferă un profit garantat, pe o perioadă scurtă de timp, și care vă poate redirecționa pentru mai multe informații spre site-uri a căror proveniență nu poate fi verificată, nu vă lăsați păcăliți. Verificați informația și furnizorul ei, diversele practici de înșelăciune din mediul online având consecințe financiare foarte grave pentru cei afectați.

ASF recomandă:

1. Acordați o atenție sporită promisiunilor nerealiste. Fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri imense și rapide, dar și față de anunțuri care se prezintă ca oferte pe termen limitat. Investițiile financiare presupun riscuri și nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri!

  1. Verificați întotdeauna legitimitatea firmelor de investiții. Înainte de a investi bani, verificați cu atenție dacă firma respectivă este autorizată de A.S.F. sau de o altă autoritate similară din Uniunea Europeană. Registrul ASF este public și poate fi accesat gratuit.
  2. Nu oferiți informații personale sau financiare altor părți decât celor autorizate. Cumpărarea de acțiuni nu poate fi realizată decât printr-un intermediar autorizat și acesta nu solicită plăți sau date personale prin intermediul unei pagini de internet.A.S.F. rămâne angajată să protejeze drepturile și interesele investitorilor și ale publicului larg luând măsuri ferme împotriva tentativelor frauduloase. Dacă identificați o activitate suspectă, firme sau persoane care promovează astfel de oferte înșelătoare sau care nu se regăsesc în Registrul public al entităților autorizate, vă recomandăm să sesizați cât mai rapid A.S.F. Prin luarea acestor măsuri de precauție și prin colaborarea cu autoritățile statului, putem contribui împreună la combaterea practicilor ilegale.