ASF: Piaţa de asigurări a crescut cu aproximativ 24% în 2021, până la 14,3 miliarde lei

Publicat: 07 feb. 2022, 17:02, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
ASF: Piaţa de asigurări a crescut cu aproximativ 24% în 2021, până la 14,3 miliarde lei

Piaţa de asigurări a crescut, în 2021, cu aproximativ 24%, până la 14,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere înregistrată în ultimii ani, a anunţat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu, cu observația că datele nu sunt auditate.

Primele brute subscrise la finalul anului 2021 s-au ridicat la 14,3 miliarde de lei, aproximativ 2,86 miliarde de euro, în creştere cu aproximativ 24% faţă de anul 2020. În componenţa acestora, asigurările generale au atins 11,63 miliarde de lei, în creştere cu 25,4% faţă de 2020, iar asigurările de viaţă au fost de 2,6 miliarde de lei, în creştere cu 17,62% faţă de 2020.

„Anul 2021, nu vreau să adaug epitete care să nască apoi comentarii dintre cele mai spumoase, dar creşterea a fost de peste 20%….Pot să vă spun astăzi, fără a avea date auditate, ci doar cele de la cald, adunate de la dumneavoastră din raportările pe care l-aţi făcut la sfârşitul lunii ianuarie, creşterea pieţei este de aproximativ 24%. Din punctul meu de vedere este cea mai mare creştere pe care a consemnat-o, cel puţin de când sunt eu în această piaţă, puţini ani, nu mulţi, dar suficient cred în care să pot să-mi exprim o opinie vizavi de această piaţă. Acest lucru s-a datorat câtorva factori. Cei doi factori importanţi în această evoluţie au fost constituiţi de asigurători şi de brokeri. Şi cum am spus-o de mai multe ori unii fără alţii nu că nu pot, evident că lucrurile pot să fie şi separate, dar se vede din activitatea celor două structuri ale acestei pieţe că există o simbioză foarte bună şi că unii fără alţii nu pot să aducă şi să ajungă la nivelurile scontate de fiecare şi de noi toţi la un loc”, a declarat Cristian Roşu, la dezbaterea „Provocări 2022”, organizată de XPRIMM.

Asigurările generale au reprezentat 74% din totalul pieţei de asigurări din România, componenţa fiind 51% RCA şi 23% Casco. Restul de asigurări, facultative sau mai puţin facultative, au reprezentat 26%.

„Suntem dominaţi în continuare de piaţa auto. Este foarte greu de aşezat riscurile, de manageriat riscurile, care pot să-ţi apară dintr-o singură clasă dominantă. Drept pentru care influenţa preţurilor în total activitate ca să putem deveni rentabili nu poate să ducă decât la o escaladare. Şi atunci singurul lucru care putem să-l facem noi în zona noastră de asigurări este să putem dezvolta toate celelalte clase şi tipuri de asigurări care sunt o multitudine”, a spus Cristian Roşu.

În ceea ce priveşte RCA, frecvenţa daunei în România pe ultimii patru ani este de 6%, autoturismele – 5,5%, iar la camioanele de peste 16 tone – 21%.

Pentru 2021, camioanele de peste 16 tone au avut o frecvenţă a daunei de peste 21%, respectiv de 22,5%, iar frecvenţa medie a fost de 6,5%. Acesta este una dintre cele mai mari frecvenţe din Uniunea Europeană.