Asigurarea unui spațiu personal de lucru le oferă angajaților un sentiment de stabilitate și îi motivează să vină mai des la birou

Publicat: 30 oct. 2024, 22:31, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Asigurarea unui spațiu personal de lucru le oferă angajaților un sentiment de stabilitate și îi motivează să vină mai des la birou

Asigurarea unui spațiu personal de lucru le oferă angajaților un sentiment de stabilitate și îi motivează să vină mai des la birou. Pe de altă parte, libertatea de a alege de unde să muncească și flexibilitatea programului îi determină pe unii să prefere lucrul de la distanță.

Tot mai multe companii vor să îşi readucă angajaţii în birouri

Tot mai multe companii vor să îi readucă pe angajați în birouri, implementând soluții hibride de muncă și reconfigurând spațiile de lucru pentru a se adapta noilor cerințe.

Sentimentul de stabilitate și control asupra propriului spațiu de lucru îi face pe angajați mai predispuși să vină frecvent la birou, conform unui sondaj realizat de Colliers în iulie, pe un eșantion de peste 500 de respondenți.

Printre alți factori importanți care motivează angajații să revină la birou se numără și o rutină clară de lucru, ușurința deplasării până la birou, așteptările managerilor legate de prezența fizică și accesul facil la zone special amenajate pentru diverse activități.

Aceste elemente nu doar că aduc stabilitate în mediul de lucru, subliniază consultanții Colliers, dar și încurajează interacțiunile față în față, esențiale pentru o colaborare eficientă.

Procentul angajaților care vin la birou a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 55%

În ultimul an și jumătate, procentul angajaților care vin la birou a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 55% în prima parte a acestui an, comparativ cu 40% în aceeași perioadă din 2023, potrivit estimărilor Colliers.

Diferențele în numărul de zile petrecute la birou sunt influențate în mare parte de gradul de autonomie a angajaților în stabilirea programului.

Cei care au mai multă libertate în organizarea timpului tind să vină mai rar la birou.

Conform datelor Colliers, 65% dintre angajați urmează un program stabilit de companie (46%) sau agreat în echipă (19%), în timp ce doar o treime își stabilesc singuri programul.

Cei cu un program fix, impus de companie, lucrează în medie 3,6 zile pe săptămână la birou, în timp ce angajații care își decid singuri programul vin aproximativ 2 zile pe săptămână.

În efortul de a optimiza spațiile de birouri, multe companii oferă numeroase zone deschise pentru a se asigura că angajații au întotdeauna un loc unde să lucreze.

Totuși, cei care beneficiază de o zonă determinată din care pot lucra tind să fie mai constanți, lucrând în medie 3,3 zile pe săptămână la sediul angajatorului, comparativ cu angajații pentru care nu este clară zona din care pot lucra, unde media este de doar 1,7 zile pe săptămână la birou.

Aceleași date arată că aceia care vin la birou cel puțin 3 zile pe săptămână au acces la spații de lucru dedicate, în timp ce angajații care vin mai rar, 1-2 zile pe săptămână, preferă să utilizeze spațiile comune.

Aceleași date arată că prezența la birou, atât actuală, cât și cea dorită, crește odată cu vârsta. Pentru Millennials și Generația X, lucrul de la birou era norma înainte de pandemie, în timp ce majoritatea angajaților din Generația Z și-au început cariera în timpul pandemiei.