Asistentele medicale din Caserta fac cursuri de karate
După o sumedenie de cazuri de agresiune împotriva personalului medical din spitale, mai ales împotriva asistentelor care intră cel mai mult în contact cu pacienții, dintre care unii extrem de violenți, Ordinul Asistenților Medicali din Caserta, Italia, a decis să includă, pe lângă obișnuitele cursuri de formare profesională, un curs de empatie și un curs de karate.
În primă fază, asistentele trebuie să se folosească de tehnici de comunicare, învățate la cursul de empatie, ca să păstreze o relație decentă și profesională cu pacienții. Adică, să încerce să vorbească fiecăruia după capacitatea și puterea sa de înțelegere. Pe limba lui, cum ar veni.
Abia, apoi, dacă lucrurile scapă de sub control, să pună în practică noțiunile de autoapărare învățate la cursul de karate. Acest curs de autoapărare în care se învață tehnici defensive de bază, a fost conceput ca răspuns la multele agresiuni din spitale. Mai ales pe perioada de pandemie, nu numai pacienții internați, dar și aparținătorii lor au sărit să bată și să rănească lucrătorii sanitari.
Motivele pentru care lumea acționează agresiv sunt diverse. Începând de la timpul de așteptare pentru un consult, până la faptul că unora li se pare că sunt priviți de sus și fără înțelegere.