Asociația Operatorilor Mobili din România cere reformularea proiectului de lege 5G
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) a organizat dezbaterea publică pentru proiectul de act normativ care face referire la implementarea și dezvoltarea tehnologiei 5G. Peste 130 de persoane au participat, dintre care 80 erau înscrise la cuvânt. Printre cei care au participat a fost și Liviu Popescu, directorul Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR), care a cerut reformularea condițiilor din proiect după consultarea cu specialiști din industrie.
Directorul AOMR, asociație care reunește operatorii de comunicații Orange, Vodafone și Telekom, a arătat că proiectul de lege care va reglementa accesul furnizorilor de echipamente pentru rețelele 5G trebuie formulat mai clar și discutat cu specialiștii în comunicații din industrie.
„Perioada de analiză a fost de doar 10 zile lucrătoare și având în vedere impactul acestui proiect am fi preferat să alocați maximul permis de lege”, a declarat Liviu Popescu, care a mai arătat că este necesar ca legea să definească un set de criterii clare pentru securitatea rețelelor, iar abordarea trebuie să fie comună cu cea de la nivelul Uniunii Europene.
De altfel, toate luările de cuvânt din cadrul dezbaterii au avut aceeași cerere, anume retragerea proiectului în actuala formă și reformularea lui după consultarea cu specialiștii din industria de telecomunicații și din sănătate. Lipsa de claritate a condițiilor impuse în proiect pentru accesul furnizorilor de echipamente pentru rețelele 5G, care poate duce la eliminarea subiectivă a unor producători, a fost cea mai reclamată caracteristică din proiect.
La fel de mulți au fost și cei care au cerut respingerea proiectului și realizarea unor studii de impact asupra sănătății consumatorilor pentru a identifica riscurile aferente radiațiilor electromagnetice. Dorința acestora este de a elimina riscurile ce ar putea să apară, inclusiv prin stoparea implementării tehnologiei 5G.
Distorsionarea pieței de comunicații
Părerile specialiștilor din industrie care au avut opinii în cadrul dezbaterii au mai arătat că în actuala formă proiectul va duce la distorsionarea pieței de comunicații, în principal prin eliminarea concurenței și prin pierderi financiare provocate operatorilor de telecomunicații. Proiectul nu prevede clar dacă echipamentele de tehnologie 3G și 4G deja instalate și utilizate vor trebui schimbate în cazul în care provin de la un furnizor ce nu mai este acceptat. Dacă vor trebui schimbate, operatorii vor înregistra pierderi de sute de milioane de euro, care ar putea fi ceruți înapoi de la statul român.
De asemenea, trebuie luate în considerare și interesele consumatorilor, în ale căror tarife se vor regăsi costurile aferente 5G. Legea, în actuala formă, va avea un impact direct și asupra IMM-urilor din România, care lucrează direct sau indirect cu producătorii și furnizorii de echipamente de rețea. În total, vor fi afectate circa 6.500 de locuri de muncă din industrie.
S-a cerut și așteptarea finalizării legislației europene din domeniu, astfel încât legislația națională să fie armonizată cu cea europeană. Și s-a recomandat înființarea unei agenții naționale care să se ocupe cu securitatea comunicațiilor, formată din specialiști din industrie, după modelul Germaniei sau Marii Britanii.