Aspartamul, asociat cu riscul de cancer, diabet și… naștere prematură!
Aspartamul, posibil cancerigen, dar asociat și cu risc de diabet și naștere prematură, este în vizorul mai multor organizații, care militează pentru interzicerea acestuia.
Liga împotriva cancerului, aplicația Yuka și ONG-ul Foodwatch au anunțat că vor lua măsuri comune împotriva aspartamului, sub forma unei petiții lansate la nivel european pentru interzicerea acestuia.
Obiectivul acestei petiţii, difuzate în 11 ţări europene – Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Regatul Unit şi Elveţia – este să exercite presiuni asupra instituţiilor europene pentru interzicerea acestui aditiv şi să le ceară statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să acţioneze cu precauţie, se precizează într-un comunicat comun.
După cum subliniază Franceinfo, efectele nocive ale aspartamului asupra sănătății au fost evidențiate de diverse studii. În iulie 2023, acest îndulcitor a fost clasificat printre „posibilii factori cancerigeni pentru oameni” de către Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit lui Julie Chapon, cofondatorul și directorul Yuka, acesta nu este „singurul risc legat de aspartam, deoarece este asociat și cu un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Aceste elemente îl fac pe directorul companiei să spună că aspartamul este astăzi „unul dintre cei mai problematici aditivi încă autorizați existenți pe piață”.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis de autorii petiției, „principiul precauției prevăzut de reglementările europene impune interzicerea acestuia”.
În peste 2.500 de produse
În prezent, acest îndulcitor artificial, creat în anii 1960 în Statele Unite, este extrem de folosit. Liga Împotriva Cancerului, Foodwatch și Yuka susțin că „este încă folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 2.500 de produse cu conținut scăzut de grăsimi sau fără zahăr din Europa”.
„Îl găsim chiar și acolo unde nu ne așteptăm, ca în chipsurile aromate”, spune Zoé Kerlo, toxicolog la Yuka, citată de Le Parisien. Dar și în marea majoritate a băuturilor carbogazoase, în băuturi energizante, în iaurturi bogate în proteine, gumă de mestecat etc.
Printre produsele bănuite că au în compoziție aspartam, Le Parisien mai menționează, fără a da mai multe detalii, și unele paste de dinți și dropsuri contra tusei.
Autorii petiției, susținuți de numeroși medici, recomandă să nu așteptăm o eventuală intezicere a acestui îndulcitor, ci să evităm consumul de aspartam.
Vestea bună este că îl putem detecta ușor în lista ingredientelor sub codul 951, spune Zoe Kerlo,toxicolog la Yuka, citată de Le Parisien.