Astăzi, 6 februarie, este ziua mondială fără telefon mobil

Publicat: 06 feb. 2022, 11:45, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Astăzi, 6 februarie, este ziua mondială fără telefon mobil

Data de 6 februarie 2022 marchează Ziua mondială fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă la ediţia cu numărul 22.

Conform propriilor spuse, Phil Marso recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor la care duce folosirea lor excesivă şi asupra dependenţei create de acestea, potrivit site-ului http://mobilou.info.

În zilele de 6 februarie, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una dintre funcţiile telefonului mobil.

Ediţia din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil are tema „Furtuna solară: Alo, Terra?”, conform mobilou.net. Phil Marso propune luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile şi a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei şi că fluctuaţiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menţine conexiunile la mare distanţă. Cum ar arăta viaţa în societatea modernă dacă am fi nevoiţi să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă şi reţeaua de Internet?

La o primă vedere, o asemenea ipoteză pare desprinsă dintr-un scenariu ştiinţifico-fantastic, însă Phil Marso o citează pe cercetătoarea californiană Sangeetha Jyothi, care, în septembrie 2021, a publicat un studiu în care argumentează că o furtună solară de mare intensitate, deşi improbabilă, nu este totuşi imposibilă, iar efectele pe care le-ar avea asupra tehnologiei comunicaţiilor ar fi devastatoare.

De altfel, în istorie a fost înregistrat un astfel de fenomen, cunoscut sub denumirea de „Evenimentul Carrington„, după numele astronomului britanic Richard Carrington, primul care a observat activitatea solară neobişnuită din acele zile. Mai exact, la 1 şi 2 septembrie 1859 s-a produs cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată. Una dintre urmări a fost afectarea catastrofală a sistemelor de telegraf din întreaga lume.

Furtuni solare severe au provocat pene de electricitate pe suprafeţe extinse în Quebec (Canada), în 1989, şi la Malmo (Suedia), în 2003.

În martie 2019, un grup de cercetători suedezi a anunţat că în ultimii 3000 de ani s-au produs trei „super-furtuni” solare, mai puternice decât toate fenomenele similare înregistrate în epoca recentă. Dacă un fenomen similar s-ar produce în zilele noastre, el ar avea efecte profund devastatoare asupra reţelelor electrice, de comunicaţii, sistemelor de tip GPS şi tehnologiei din domeniul informaţiei, potrivit autorilor studiului.

În acest context, iniţiativa scriitorului francez Phil Marso are rolul de a ne face să reflectăm nu doar asupra dependenţei la nivel individual faţă de tehnologia modernă de comunicaţii, dar şi la nivel social şi internaţional.

În 2021, Phil Marso a propus o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică? În acest sens, Marso aminteşte ziua de 6 iulie 2012, când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.

Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King’s College London pe baza a 41 de cercetări publicate începând din 2011, a arătat că unul din patru copii şi tineri are o relaţie ”problematică” cu smartphone-ul, dispozitivul fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală. Analiza a concluzionat că între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.

Aproape 4,8 miliarde de persoane deţineau în februarie 2020, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016, potrivit unui studiu întreprins de platforma Statista.com, lider în date despre afaceri. În 2021, numărul dispozitivelor mobile de comunicaţie a ajuns la aproape 15 miliarde, în creştere cu un miliard faţă de anul precedent. Până în anul 2025, numărul acestora este estimat să ajungă la peste 18 miliarde, conform aceleiaşi surse.

Prima ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte şi intitulat „Asasinul de portabile fără un mobil aparent” („Tueur de portable sans mobile apparent”), conform mobilou.net