Astăzi e Ziua Internațională a Violenței în Familie. România, o victimă
În România, autoritățile constată o creștere alarmantă a numărului femeilor bătute, violate sau asupra cărora se exercită presiuni psihice în propriile lor case.
Cu toate acestea, din păcate, este vorba mai mutl de o creștere a numărului celor care fac plângeri, care-și conștientizează situația și vor să scape, fiindcă numărul real al femeilor bătute periodic este mult mai mare.
Senatorul PSD Gabriela Firea, propusă pentru funcţia de ministru al Familiei în Guvernul PNL-PSD-UDMR, a declarat joi că în România este nevoie de protecţie pentru toţi cei aflaţi în situaţii de violenţă în familie.
„25 noiembrie este Ziua Internaţională de combatere a Violenţei în Familie. România are nevoie, şi cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a ocroti mamele şi copiii, pe toţi cei aflaţi în astfel de situaţii disperate. Statul trebuie să intervină, să acţioneze, nu mai este nici un moment de pierdut.
În 2020, Poliţia a înregistrat peste 26.000 cazuri de loviri şi alte violenţe în familie. 72 de femei au fost omorâte. E nevoie de adăposturi, de case protejate, de programe de consiliere, de intervenţii rapide ale Poliţiei, de decizii imediate ale instanţelor. Este nevoie de protecţie pentru toţi cei aflaţi în situaţii de violenţă în familie”, a scris Firea pe Facebook.
Ea a adăugat că România are nevoie urgent să îşi regăsească umanitatea, solidaritatea, empatia.
„Nu, nu este normal să ştii de un caz de violenţă în familie şi să nu intervii. Nu, nu trebuie să stai cu mâinile în sân, să întorci capul, să ignori, că doar e familia lui, face ce vrea. Este momentul să începem să gândim, să simţim şi să acţionăm”, a menţionat Firea.
Pandemia a agravat ceea ce deja era grav
Un studiu calitativ, făcut de medicii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și de la patru spitale din București, citat de Newsweek România, a scos la iveală că în cele 3 luni de stare de urgență din primăvară au crescut de 4 ori politraumatismele determinate de agresiuni fizice provenite în urma violențelor domestice. Comparația a fost făcută cu perioadele similare din ultimii 3 ani.
Creșterea violențelor din perioada epidemiei a dus la schimbarea parțială a legislației și la adoptarea Legii 183/2020 prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție vor putea fi condamnați la închisoare între 1 și 5 ani. Până în luna august, când a fost promulgate această lege, un agresor care încălca ordinul de protecție primea între o lună și un an de închisoare.
Potrivit datelor de la Tribunalul București, în perioada 1 aprilie – 20 august 2020, cererile de ordine de protecție s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care datele furnizate de Asociația ANAIS subliniază că de la începutul anului polițiștii au intervenit la peste 4000 de cazuri, în fiecare lună, iar 1000 dintre aceste cazuri au fost cu risc iminent. Experții de la ANAIS au ajuns la concluzia că numai între 8 și 10 la sută dintre victimele agresate solicită ordin de protecție la Poliție sau de la judecător.
O cercetare extinsă a Națiunilor Unite (Global Study on Homicide. Gender-related killing of women and girls, 2019) arată că în România, anul trecut, 20.000 de femei au fost lovite în casele lor și că 44 au murit în urma bătăilor primite. De asemenea 30% dintre românce au recunoscut că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață.
Acasă e un loc periculos pentru unele familii. Intimitatea de dincolo de ziduri nu este, însă, doar despre siguranța și bucuriile familiei, ci și despre complicațiile vieții, despre nemulțumiri, despre nervi și țipete.
Multe dintre drame rămân ascunse, în spatele ușilor, dincolo de ferestrele zguduite de urlete și pe care vecinii nu le iau în seamă, sub pretextul că „ei se ceartă, ei se împacă”.
Violența domestică rămâne un subiect extrem de sensibil în România, iar femeile agresate ar trebui să apeleze oricând la autorități, chiar dacă sunt cuprinse de frică.