Astenia de toamnă nu-i o ”lene de sezon”! Bananele și ciocolată ne pot reda starea de bună dispoziție
Psihologii sunt unanimi: astenia de toamnă nu este o ”lene de sezon”, ci un sindrom. El poate fi prevenit și printr-o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească bananele și ciocolata, care stimulează secreția de serotonină, hormonul fericirii.
Principala cauză a apariției asteniei de toamnă este melatonina, hormonul care, printre altele, reglează somnul și temperatura corpulului. Producerea de melatonină crește odată cu reducerea lumii solare, iar această creștere duce la o scădere a serotoninei cunoscută ca hormon al fericirii. Rezultatul acestei creșteri a melatoninei și al scăderii serotoninei este instalarea apatiei, a oboselii, somnolenței sau a tristeții.
La factorii de tip hormonal se mai adaugă și cei climatici: scăderea temperaturii, ploile, puține zile însorite. Or, în aceste condiții și întâlnirile cu prietenii se reduc, inlusiv dorința de a face mișcare în parc sau la sală.
Toți acești factori favorizează apariția asteniei. Ea se manifestă prin: lipsă de interes, indiferență față de unele activități, tristețe, apatie, insomnii, somnolență, probleme de concentrare, iritare, lipsă de dispoziție, dezechilibre alimentare.
Iată câteva sfaturi simple recomandate de psihologi pentru a preveni astenia de toamnă:
- Expunerea zilnică cel puțin zece minute la soare, în special dimineața,
- Exerciții fizice: mersul pe jos, urcatul scărilor, înot etc.,
- Somn odihnitor,
- Interacțiunea cu membrii familiei, cu prietenii: excursii, întâlniri la sfârșit de săptămână etc.
Alimentație
Psihologii recomandă, de asemenea, consultarea unui nutriționist care poate indica și o serie de alimente care ajută organismul să depășească acest sindrom. Sunt indicate: alimentele bogate în vitaminele B,C, magneziu, fier, zinc și coenzima Q10, adică ficat, carne, cereale integrale, pătrunjel, banane, ciocolată (cu măsură), dar și migdale, mere, avocado, nuci, țelină, pește.
Nutriționiștii atrag atenția că zahărul poate accentua astenia, deoarece stimulează creșteri și scăderi bruște ale glucozei în sânge, provocând secreția unei cantități mai mari de insulină. Acest proces în lanț poate duce la un dezechilibru hormonal, care răspunde în mare parte de stările noastre de dispoziție.
Atenție! Dacă simptomele persistă în intensitate o perioadă mai lungă de 2-3 săptămâni și nu alternează cu stări pozitive, atunci ar trebui să luăm în calcul posibilitatea instalării depresiei.