Asteroid periculos, monitorizat de echipa Observatorului Astronomic din Galați

Publicat: 27 ian. 2022, 08:18, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
Asteroid periculos, monitorizat de echipa Observatorului Astronomic din Galați

Echipa Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii (CMSN) din Galați a monitorizat timp de trei zile deplasarea unui asteroid care poate fi periculos pentru planeta noastră, datele obținute fiind raportate la „Minor Planet Center”.

Potrivit lui Florin Matei, purtătorul de cuvânt al CMSN Galați, „în perioada 19-21 ianuarie, la Observatorul Astronomic s-au efectuat mai multe observaţii astrometrice şi fotometrice de seară, în care s-au realizat măsurători de poziţie ale asteroidului (7482) 1994 PC1, care face parte din categoria asteroizilor potenţial periculoşi”.

Observațiile au fost realizate de echipa formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic şi Gabriel Neagu, membru al Astroclubului „Călin Popovici”, care funcționează pe lângă observatorul de la Galați.

Datele comunicate de astronomii gălățeni vor contribui la determinarea precisă a orbitei asteroidului.

Observațiile astronomice au fost realizate după ce „Planetary Defence Office/Near-Earth Object Coordination Center” (Biroul de Apărare Planetară) a transmis un buletin informativ cu privire la acest asteroid, cu indicativul „(7482) 1994 PC1”, care pe 18 ianuarie, la ora 21.49.44 UTC, a trecut prin apropierea Pământului cu o viteză de 19,56 km/s, la o distanţă de 1.975.054 kilometri, ce reprezintă aproximativ 5,138 distanţe lunare.

Asteroidul „(7482) 1994 PC1” are perioadă orbitală de aproximativ 1,57 ani şi face parte din categoria asteroizilor potenţial periculoşi. În această categorie este inclus orice asteroid care are un diametru de minimum 140 de metri şi distanţa minimă dintre orbita sa şi orbita Pământului mai mică de 7.480.000 kilometri.

Asteroidul a fost descoperit în data de 9 august 1994 la Observatorul „Siding Spring” din Australia și are dimensiunea de aproximativ 1.052 metri şi o perioadă de rotaţie de circa 2,6 ore.

Altă performanță, primul asteroid descoperit de la un observator astronomic din România

Prima descoperire a unui asteroid dintr-un observator astronomic din România este tot o realizare a astronomilor din Galați. Observațiile au fost efectuate în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, la două luni după ce echipa Observatorului Astronomic din Galați a descoperit două stele variabile.

Asteroidul a fost descoperit pe teritoriul Constelaţiei „Taurul” și a primit denumirea „2013 UX11”. Au fost raportate primele coordonate cereşti către „Minor Planet Center”, dar pentru o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat şi în alte două nopţi și pentru confirmarea descoperirii, la solicitarea Observatorului Astronomic din Galați asteroidul a fost observat şi de către un observator astronomic din Marea Britanie.

„Minor Planet Center” a determinat că „2013 UX11” este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care se găseşte între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. Perioada de rotaţie a asteroidului în jurul Soarelui este 4.2 ani tereştri. A fost estimată şi dimensiunea asteroidului, acesta având diametrul de 2-2.5 km.