AstraZeneca, profit mai mult decât dublu în anul pandemiei. Sunt așteptate creșteri mai mari ale veniturilor în 2021
AstraZeneca a obținut un profit mai mult decât dublu în anul pandemiei comparativ cu 2019 și se asteaptă la o creștere mai mare a veniturilor în 2021. Nu se iau în calcul vânzările de vaccinuri anti COVID-19.
Producătorul farmaceutic britanic, în colaborare cu Universitatea Oxford din Anglia, au pus la cale un vaccin împotriva COVID-19. Joi, 11 februarie, AstraZeneca a raportat un profit de 3,2 miliarde dolari în anul pandemiei, mai mult decât dublu față de 2019.
Vânzările grupului AstraZeneca au crescut cu 9% până la 26,6 miliarde dolari, graţie noilor medicamente şi a cererii pentru produsele împotriva problemelor generate de virus, cum este astmul.
Această creştere a compensat scăderea veniturilor generate de alte produse, în cazul cărora distribuţia către pacienţi a fost încetinită de pandemie, în special în oncologie, ca urmare a amânării tratamentelor pentru a da prioritate celor împotriva coronavirusului.
„Reuşita medicamentelor aflate în dezvoltare, accelerarea performanţelor companiei noastre şi progresul vaccinului împotriva Covid-19 arată ceea ce putem realiza, în timp ce proiectul de achiziţionare a Alexion pentru 39 miliarde de dolari vizează accelerarea evoluţiei noastre comerciale şi ştiinţifice”, a explicat directorul general Pascal Soriot.
Pentru 2021, AstraZeneca se aşteaptă la o creştere a veniturilor cu câteva procente şi un profit mai mare decât în 2020, dar subliniază că aceste previziuni nu iau în calcul vânzările de vaccinuri contra virusului, pentru care va începe să publice rezultate începând din trimestrul următor.
Cea de-a doua tranșă de vaccin AstraZeneca în România
Grupul farmaceutic reaminteşte că în luna decembrie a primit aprobarea de urgenţă pentru a începe să îşi distribuire vaccinul în Marea Britanie, urmată de India, Argentina, Mexic, Maroc şi Agenţia Europeană a Medicamentului. De altfel, a demarat cea de-a treia fază de testare pentru un medicament pe bază de anticorpi contra Covid-19.
AstraZeneca vrea să pună la dispoziţie 170 de milioane doze de vaccin în 190 de ţări.
Cu o eficienţă medie evaluată în prezent la 70%, vaccinul AstraZeneca/Oxford se situează sub performanţele atribuite Pfizer/BioNTech sau Moderna, cu o eficacitate de peste 90%.
În România, cea de-a doua tranşă de vaccin AstraZeneca, 92.400 de doze, soseşte joi în România pe cale terestră, a informat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.