Atac la speciali: Toate pensiile ar putea fi recalculate după principiul contributivității. Există o singură excepție
Cu excepția magistraților, toate categoriile de pensionari speciali ar putea încasa pensiile într-un viitor apropiat doar pe principiul contributivității. Ar putea însemna o reducere consistentă a valorii lor, în condițiile în care mulți au profitat de diferite prevederi legale ce le-au permis să încaseze chiar mai mult decât salariul.
Întrebat dacă poate exista un moment de la care oamenii cu pensii uriașe să revină la contributivitate, Cristian Ghinea, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, a răspuns afirmativ.
„Da, absolut! Se calculează o contribuție medie, pe ultimii zece ani. Oricum, oamenii ăștia au avut salarii mai mari. Cât ai avut salariul, la momentul ăla, pentru atât primești pensie. Dacă n-ai contribuit la sistemul public, pentru că statul comunist nu ți-a cerut banii ăștia, atunci ne comportăm ca și când ai contribuit”, a spus Ghinea miercuri seara, într-o emisiunea susținută la Digi24.
Ministrul a spus că nu se știe deocamdată ce categorii vor fi vizate, chiar dacă, în opinia sa, doar magistrații s-ar mai putea bucura de privilegii pe viitor.
„Nu este un consens în Coaliție pe acest subiect. Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza și trebuie să o avem inclusiv public. Din punct de vedere al USR-PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă”, a adăugat Ghinea.
Ministrul a dezvăluit și strategia prin care speră să obțină rezultate: numirea la Curtea Constituțională a unor magistrați favorabili ideii de renunțare la pensiile speciale și păstrarea doar a principiului contributivității.
„Vreau așa: cel puțin voturile date de Curtea Constituțională în Parlament pentru viitori judecători CCR să fie condiționate de opinie de bun – simț care zice că nu există categorii exceptate de la contributivitate”, a mai spus Ghinea.