Atena: surse suplimentare, activate pentru a combate penuria de apă
Confruntat cu o penurie severă în această vară, operatorul de gestionare a apei din Atena a anunțat, duminică, că va activa surse suplimentare pentru a consolida reţeaua de aprovizionare a capitalei elene.
Sursele suplimentare la care se va apela sunt situate în Muntele Parnas şi la Lacul Yliki, lângă Atena, a declarat Charalambos Sahinis, directorul general al operatorului EYDAP.
În ultimele luni, EYDAP a clasificat Attica, regiunea din jurul Atenei, ca fiind pe cod galben, îndemnându-i pe cei 3,7 milioane de locuitori, adică o treime din populaţia Greciei, să monitorizeze cu atenţie consumul de apă.
Principalul rezervor de apă din Attica, lacul artificial Mornos, situat la 200 de km vest de Atena şi alimentat de râul Evinos, a înregistrat o scădere cu 30% a rezervelor sale la începutul lunii iulie faţă de anul trecut, conform datelor de la EYDAP, în principal din cauza secetei prelungite.
Rezervele totale pentru Attica au scăzut cu 24% în aceeaşi perioadă, conform aceleiaşi surse.
Potrivit lui Sahinis, nu este nevoie de restricţii de consum sau creşteri de tarife în acest moment.
La rândul său, preşedintele EYDAP, Giorgos Stergiou, a declarat, duminică, pentru postul de radio privat Skai că operatorul se „pregăteşte” să facă faţă oricărei agravări a problemei. „Nu suntem încă în punctul în care trebuie să trecem la soluţii mai radicale”, a spus el.
„Dacă nu sunt precipitaţii şi ninsori în timpul iernii, lucrurile se vor schimba şi probabil vom intra în alertă roşie”, a avertizat Charalambos Sahinis.
Ca parte a unei campanii lansate de EYDAP, sunt difuzate zilnic mesaje în mass-media şi pe reţelele de socializare prin care se cere populaţiei să-şi monitorizeze cu atenţie consumul de apă.
„Când nu umpli cada pentru a face baie, economiseşti până la 150 de litri de apă” şi „Închideţi robinetul când vă spălaţi pe dinţi” sunt unele dintre sloganurile EYDAP.
Pe lângă Atena, alte regiuni din Grecia, cum ar fi insulele turistice, care sunt afectate de turismul excesiv, sunt, de asemenea, lovite de deficitul de apă.
Seceta s-a agravat în acest an în ţară din cauza temperaturilor ridicate, o consecinţă probabilă a schimbărilor climatice care afectează în special zona mediteraneană.