Atenție, acest ulei ar putea să afecteze inima!
Un studiu recent subliniază că suplimentele cu ulei de pește ar putea juca un rol în progresia unor boli cardiovasculare.
Potrivit acestui studiu, publicat în revista BMJ Medicine, consumul frecvent de ulei de pește ar putea crește riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral în cazul persoanelor sănătoase din punct de vedere cardiovascular.
În schimb, același ulei poate încetini progresia unei stări cardiovasculare precare existente și, de asemenea, ar putea reduce riscul de deces.
În general, acest supliment se comercialiează sub formă de capsule sau tablete, dar există și sub formă lichidă.
Autorii studiului au dorit să estimeze impactul suplimentelor cu ulei de pește asupra sănătății inimii. Pentru a face acest lucru, au analizat datele aparținând unui număr de 415.737 de participanți cu vârste între 40 și 69 de ani. Aproape o treime dintre participanți au raportat că folosesc în mod regulat suplimente cu ulei de pește.
”Pentru persoanele fără boală cardiovasculară cunoscută la începutul perioadei de monitorizare, consumul regulat de suplimente cu ulei de pește a fost asociat cu un risc crescut cu 13% de a dezvolta fibrilație atrială și cu un risc crescut cu 5% de a avea un accident vascular cerebral”, se precizează în comunicatul privitor la acest studiu.
Criză cardiacă
În cazul participanților la studiu care aveau boli cardiovasculare, consumul regulat de suplimente cu ulei de pește a fost asociat cu un risc cu 15% mai mic de progresie de la fibrilație atrială la atac de cord și un risc cu 9% mai mic de progresie la insuficiență cardiacă.
Conform concluziilor acestui studiu, utilizarea regulată a suplimentelor cu ulei de pește joacă, prin urmare, roluri diferite în sănătatea cardiovasculară și progresia anumitor boli.
Cu toate acestea, autorii subliniază că acesta este un studiu observațional, astfel încât nu se pot trage concluzii despre factorii cauzali. „ Utilizarea regulată a suplimentelor cu ulei de pește poate juca diferite roluri în progresia bolilor cardiovasculare ”, concluzionează autorii.
Deși nu sunt medicamente, totuși inclusiv suplimentele alimentare ar trebui folosite la recomandarea medicului curant, recomandă autorii acestui studiu.