Atenție! Aditivii îndulcitori măresc riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, dar și de … cancer!
Persoanele care consumă în mod constant edulcoranți, în special aspartam și acesulfam-K (aditivi alimentari cu rol de îndulcitori), ar prezenta un risc major de cancer, potrivit unui studiu francez.
O alternativă la zahăr, considerat nefast pentru sănătate, par să fie edulcoranții, aditivi alimentari cu gust dulce, folosiți în numeroase produse alimentare.
Marele avantaj al acestor aditivi este fapul că au valoare calorică mică.
Precedentele studii au evidențiat legătura între consumul excesiv de edulcoranți și riscul crescut de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Iată că un nou studiu sugerează că edulcoranții sunt în legătură și cu mărirea riscului de cancer.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la INSERM, INRAE și de la Universitatea Sorbonne Paris Nord au analizat datele aparținând unui număr de 102.865 de adulți din cadrul cohortei NutriNet-Sante.
Toți participanții la studiu au ținut un jurnal al alimentelor și au fost repartizați în trei grupe: cei cu consum mare de edulcoranți, cei cu consum scăzut și cei care nu i-au folosit niciodată. Aproape jumătate dintre voluntari au fost monitorizați timp de peste opt ani.
Potrivit studiilor publicate în revista PLOS Medicine, marii consumatori de edulcorați, în special de aspartam (E951) și de acesulfam-K (E950), au un risc mai mare cu 13% de cancer legat de obezitate (cancer colorectal, de stomac sau al prostatei). De asemenea, prezintă un risc cu 22% mai mare de cancer de sân.
S-au emis mai mult explicații. Atunci când aspartamul se transformă în formaldehidă în timpul digestiei, agentul se acumulează în celule, transformându-le în celule maligne. De asemenea, unii edulcoranți pot afecta ADN-ul sau pot modifica microbiotul intestinal, ceea ce slăbește sistemul imunitar.
Acest studiu este un început și deschide calea altor studii pentru o mai bună înțelegere a acestor mecanisme.