Atenție! Aerul din interiorul mașinii ar putea fi cancerigen!!!
Conform concluziilor unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science and Technology, aerul din interiorul mașinilor ar putea fi la fel de dăunător sănătății ca și aerul poluat din exterior, transmite New York Post.
Aerul din mașină ar putea fi contaminat cu substanțe potențial cancerigene sub formă de substanțe chimice ignifuge.
Concret, cercetătorii au detectat substanțe ignifunge în habitaclul a 101 mașini, modele din 2015 și mai recente.
”Având în vedere că, în mod obișnuit, un șofer stă în mașină aproximativ o oră, zilnic, aceasta este o problemă semnificativă de sănătate publică. În mod deosebit, este o problemă în cazul șoferilor care efectuează curse lungi, de asemenea, în cazul copiilor pasageri, care respiră chiar mai mult aer comparativ cu adulții.
Autorii studiului au mai stabilit că multe dintre substanțele ignifuge sunt folosite doar pentru a îndeplini standardele federale, dar totuși sunt considerate învechite și ”fără niciun beneficu dovedit de siguranță în caz de incendiu”.
Printre mașinile testate, 99% avea un produs chimic – 1-cloro-izopropil – fosfat, care, în prezent, face obiectul unei anchete prin programul național de toxicologie din Statele Unite.
Printre alte substanțe chimice descoperite mai figurează încă două cunoscute ca fiind cancerigene. Cercetătorii au stabilit că temperatura ridicată contribuie la ridicarea nivelului de substanțe chimice emanate.
În ambuteiaje
În aglomerațiile urbane, gazele de evacuare se disipă mai greu din cauza numărului mare de mașini pe o suprafață redusă. În ambuteiaje sau la semafoare, dacă geamurile mașinii sunt deschise, cei din interior sunt expuși de șapte ori mai mult aerului poluat decât pietonii. Explicația e destul de simplă: cei din mașini, stând pe scaune, sunt mai aproape de sol, în zona unde gazele de evacuare nu sunt suficient disipate. Este explicația unui alt studiu realizat la Universitatea Surrey, din apropiere de Londra.