Atenție BNR! Lipsă de încredere. Peste patru milioane de români nu au cont bancar

Publicat: 01 sept. 2024, 13:51, de Autor: George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Atenție BNR! Lipsă de încredere. Peste patru milioane de români nu au cont bancar

Atenție BNR! Românii nu au uitat de falimentele răsunătoare ale multor bănci locale din anii 1995 – 2000, și au rămas, într-un număr semnificativ de mare, la fel de sceptici față de onestitatea băncilor, și ,,grija” acestora față de banii lor.

Cei mai mulți dintre românii care nu folosesc produsele bancare spun că nu au venituri suficient de mari, care să le permită deschiderea unui cont bancar,  iar 1 din 5 motivează că ia salariul „la plic” și nu are nevoie de card, arată un sondaj realizat de Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), comandat de Asociația Română a Băncilor (ARB).

“La o pensie de 1.100 de lei pe lună, nu merită să fac un cont în bancă. Este un deranj prea mare, și mai sunt și comisioanele. Din această cauză, nu îmi fac nici card bancar. Primesc pensia direct de la poștaș. Singura depunere într-un cont este la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, din sectorul în care locuiesc, unde dau lunar 50 de lei, și eu și soția”, ne-a declarat un pensionarul Traian, de 75 de ani, din sectorul trei al Capitalei.

Accesul la produse și servicii bancare s-a îmbunătățit, gradul de incluziune financiară crescând în ultimii doi ani de la 68% la 71%, însă, în România, un sfert dintre bărbații adulți (peste 18 ani) și o treime dintre femei nu dețin carduri sau alte produse bancare, arată sondajul.

În topul motivelor pentru care persoanele nu dețin un cont curent, 37% dintre respondenți afirmă că au venituri prea mici, 20% dintre ei sunt plătiți în numerar și nu au nevoie de conturi bancare, 18% subliniază că fac toate plățile cash, iar 7% dintre adulții români spun că pur și simplu nu îl consideră util.

Dintre cei 4,4 milioane de români peste 18 ani care nu au conturi curente, cei mai mulți sunt în rândul persoanelor cu educație scăzută, venituri reduse și cu vârsta de peste 65 de ani, în pofida gratuității contului curent de plăți de bază.

Avem prin urmare peste 1,7 milioane de pensionari de peste 65 de ani care nu au cont bancar.

În funcție de rezidență, 82% din populația din mediul urban deține produse și servicii bancare. În mediul rural, 40% din populația adultă este nebancarizată.

La nivel național, 34% dintre respondenții care dețin produse și servicii bancare declară că au credite de la bănci, proporție în creștere față de cea din anul 2022, de 31%. Au credite în special respondenții cu vârsta între 36-50 de ani, cu educație superioară, cu venituri mari și care locuiesc în mediul urban. Dintre românii care au accesat credite, 54% afirmă că au în derulare credite de consum, 18% credite ipotecare/imobiliare standard, 13% pentru produse luate în rate și 10% împrumuturi Prima/Noua Casă.

Intențiile cu privire la accesarea unor produse bancare pentru următorul an sunt similare cu cele din valul precedent al cercetării. Aproximativ 17% dintre persoane spun că au intenția să își deschidă un cont nou, 16% să acceseze un credit de nevoi personale, 14% să refinanțeze un credit, 13% să își facă un card de credit și 10% să contracteze un credit ipotecar/imobiliar. Intenția pentru accesarea unui credit imobiliar/ipotecar e mai mare în rândul persoanelor cu vârsta până în 50 de ani, cu nivel înalt de educație și venituri mari. Tot acești respondenți sunt în mai mare măsură doritori să își deschidă un nou cont la instituțiile de credit.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada iunie-iulie 2024 la solicitarea Asociației Române a Băncilor pe un eșantion de 1.320 de respondenți persoane fizice, dintre care 1.067 persoane utilizează produse bancare, marja de eroare maximă fiind de +/-2,75%.

Lipsa de încredere în instituțiile financiare persistă

O barieră majoră în calea deschiderii conturilor bancare este lipsa de încredere în bănci. Aproape 30% dintre adulții nebancarizați din Europa și Asia Centrală invocă acest motiv.

Această neîncredere are la bază de cele mai multe ori fostele crize economice sau bancare.

Multe persoane nebancarizate trăiesc la limita sărăciei, ceea ce face dificilă menținerea unui cont bancar. Fără un venit sau un loc de muncă stabil, le poate fi dificil să îndeplinească cerințele minime pentru deschiderea și apoi menținerea unui cont bancar. Această situație este prezentă în rândul populației vulnerabile, inclusiv al femeilor și al celor din zonele rurale.

Accesul la serviciile bancare poate fi limitat, mai ales în zonele rurale, unde sucursalele bancare și bancomatele sunt rare. De exemplu, în țări precum România, mulți oameni se bazează pe tranzacțiile în numerar din cauza absenței acceptării cardurilor în magazinele locale.

În plus, obstacolele birocratice, cum ar fi datele de identificare sau dovada adresei, complică și mai mult procesul de deschidere a unui cont bancar, arată studiul.