Atenție! Căpușa uriașă a apărut în Europa!

Publicat: 25 iul. 2024, 06:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Căpușa uriașă a apărut în Europa!
căpușa gigant boala Lyme Europa

Căpușa uriașă a fost semnalată în unele dintre cele mai frecventate destinații turistice din Spania – Insulele Baleare, sudul Italiei și Turcia.

Ce trebuie să știm

Originară din Africa și Asia de Sud-Est, căpușa uriașă măsoară între 5 mm și 1 cm și este purtată de animalele sălbatice, în special de iepuri. Căpușa uriașă poate provoca boli periculoase, motiv pentru care medicii fac apel la vigilență. Apelul la vigilență este cu atât mai necesar cu cât mii și mii de oameni călătoresc pentru o vacanță binemeritată, dar care are și dezantaje mai ales când se referă la sănătate.

Când călătorim în diferite țări, trebuie să fim mai conștienți că  sunt insecte și boli care pot să reprezinte un risc pentru sănătatea noastră, cum sunt căpușele (…) Ele cresc  în locuri umede, cu vegetație densă, în păduri, tufișuri, în urmele lăsate de animale. Căpușele nu zboară, nu sar pe firele de iarbă sau pe frunze. Ele așteaptă să treacă cineva pe lângă ele. Au capacitatea de a detecta  gazda prin căldura corpului, umiditate și vibrații.  Odată ce s-au atașat pe piele, se hrănesc cu sânge. De cele mai multe ori o mușcătură de căpușă trece neobservată. De aceea, este necesar să vă verificați pe piele și să inspectați hainele pentru a fi siguri că nu este prezentă vreo căpușă. O modalitate de a observa căpușele este să purtați îmbrăcăminte de culoare mai deschisă, astfel încât să fie mai ușor de observat și de scăpat de ele.

Iată simptomele asociate cu mușcătura de căpușă:

  • erupție pe piele,
  • dureri de cap,
  • dureri musculare și articulare,
  • febră,
  • stare de oboseală.

Trebuie reținut că, dacă sunt infectate cu bacteria Borrelia, căpușele pot transmite boala Lyme. De aceea, este important să fie îndepărtate imediat ce le depistăm pe piele.

Prin îndepărtarea căpușei în decurs de 12 până la 24 de ore de la mușcătură este posibilă prevenția transmiterii bacteriilor. Pentru a face acest lucru, insecta trebuie prinsă cât mai aproape de piele, folosind o pensetă de îndepărtare a căpușelor. Apoi,  trageți-le ușor, dar ferm. Pentru a evita ruperea aparatului bucal, trebui făcută o mișcare circulară. Această mișcare de tracțiune-rotație, efectuată perpendicular pe piele, permite îndepărtarea căpușelor fără a le rupe capetele. Odată ce căpușele au fost îndepărtate, pielea  trebuie dezinfectată cu atenție, de exemplu, cu alcool sau un antiseptic pe bază de clorhexidină, hexamidină sau povidon-iod. În cele din urmă, spălați-vă mâinile cu apă și săpun.