Atenție! Câte grame de zahăr sunt în ciorba de văcuţă din meniurile restaurantelor

Publicat: 16 ian. 2025, 20:50, de Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Atenție! Câte grame de zahăr sunt în ciorba de văcuţă din meniurile restaurantelor
Atenție! Câte grame de zahăr sunt în ciorba de văcuţă din meniurile restaurantelor

O porţie din populara ciorbă de văcuţă din meniurile restaurantelor poate conţine până la 11 aditivi alimentari şi până la 22 de grame de zahăr, potrivit unui studiu InfoCons, cu privire la ingredientele și valorile nutriționale pentru ciorba de văcuță care se comercializează în restaurante.

Atenție! La o porție de 500 grame, cantitatea de sare poate ajunge până la 16,90 grame, iar cea de zahăr până la 22,10 grame

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult.

Gramajul pe porţie de ciorbă de văcuță variază între 100 şi 500 de grame.

  • Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 35,56 kcal și 129,51 kcal , media fiind de 55,86 kcal
  • Cantitatea de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de văcuță variază între 0,02 grame – 3,38 grame
  • Cantitatea de zahăr raportată la 100 de grame de ciorbă de văcuță variază între 0,78 grame – 4,42 grame

Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 11, însă media de E-uri pentru o porţie de ciorbă de văcuţă este de 4.

Aditivi frecvent întâlniți în ciorba de văcuţă

  •  dioxid de sulf (E220)
  • acid citric (E330)
  • acid lactic (E270)
  • amidon modificat (E1422)
  • lactat de calciu (E327)
  • ferocianura de potasiu (E536)
  • acid ascorbic (E300)
  • monoglutamat de sodiu (E621)
  • ribonucleotide disodice (E634)
  • maltodextrina , extract de ardei rosu (E160c)
  • inozinat disodic (E631)
  • guanilat disodic (E627)
  • extract de drojdie (E626)
  • dextroza , carboxil metil celuloza de sodiu (E466)
  • guma xantan (E415)
  • curcuma (E100)
  • extract de rozmarin (E392)
  • caramel (E150a)