Atenție! În online, pentru  droguri, copiii folosesc coduri

Publicat: 31 mart. 2024, 19:00, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Atenție! În online, pentru  droguri, copiii folosesc coduri

Campania ”Cu tine, înainte și după drog” acordă atenție sporită oricăror informații care pot ajuta consumatorii, familiile lor, mediul social, factorii responsabili. Interviul cu  directorul Agenției Naționale Antidrog, comisar șef Georgiana Ramona Dabija, oferă date, analize, propuneri, știri despre prevenție, consum și urmările adicției consumului de droguri

Pentru un părinte este foarte greu să ducă povara dependenței de droguri a propriului copil. Tocmai ca să preîntâmpinăm, pe cât e posibil, Campania ”Cu tine, înainte și după drog” vă propune să ne ne facem timp să ne cunoaștem copiii, să nu-i lăsăm singuri în fața dezastrului. Nu este cazul să-i sufocăm sau să ne comportăm precum polițiștii, dar, ne spune comisar șef Georgiana Dabija ”Trebuie să ne facem timp să cunoaștem prietenii copiilor noștri. Să încercăm să cunoaștem puțin viața copilului nostru. Dacă noi ne mulțumim să vedem copilul nostru singur în casă, în fața unui calculator, asta nu înseamnă că este în siguranță. Consumul de droguri și traficul de droguri s-au mutat în mediul online. Există un cod care este folosit, pe care copiii îl cunosc.

Atenție, copiii noștri au acces la o multitudine de informații și este fals să credem că ei se mulțumesc doar cu ce le spunem noi. Sau dacă eu nu vreau să vorbesc cu el despre droguri,  asta nu înseamnă că el nu află sau nu vede în jurul lui. Cea mai importantă misiune a noastră, a părinților, este să ne învățăm copilul să ia deciziile corecte când noi nu suntem în preajma lui. Să știm clar, copilul nostru, în momentul în care a ieșit pe ușă, este un alt om.
Trebuie să știm foarte clar ce aplicații folosesc copiii noștri pe telefon. Nu toți știm acest lucru. Pe unele poate nici nu le-am accesat niciodată, dar e important să vedem copiii noștri ce accesează. E important să știm acele jocuri video pe care ei le joacă, pentru că de multe ori se joacă în online, pot interacționa cu diverse alte persoane, unele de vârstă apropiată cu copilul nostru, altele mai mari. E important să auzim limbajul care se folosește. Cred că fiecare trebuie să își cunoască copilul și să înțeleagă că nu există o rețetă universală care se aplică tuturor copiilor. Cunoașteți copilul și vezi care sunt preocupările lui și el singur va veni și te va învăța cum să accesezi, cum să te duci și să accesezi aceste aplicații, cum să îi explici ceva ce el nu înțelege, dar trebuie să fie interesat. În primul rând, să ți faci timp.”

Atenție, ce găsesc copiii în online și cum să-i feriți de nenorocirea consumului de droguri, aflați  din podcastul Campaniei ”Cu tine, înainte și după drog” cu directorul Agenției Antidrog, comisar șef Georgiana Ramona Dabija,  la Dialogurile Puterii.