Atenție la lumânările parfumate! Multe răspândesc substanțe toxice!
Cu arome de vanilie, scorțișoară, fructe de pădure…, lumânările parfumate pot crea o atmosferă sărbătorească, relaxantă, dar, totodată sunt poluante, răspândind multe substanțe toxice.
Mai ales în perioada sărbătorilor Crăciunului, lumânările parfumate sunt folosite frecvent, deoarece ele reînvie povești din copilărie. Aromele de citrice, ca și cele de mentă împrospătează aerul din locuințe, aromele de scorțișoară și mere uscate ne duc cu gândul la dulciurile pregătite de bunici, aromele de vanilie, lavandă, rozmarin au efecte relaxante… Toate îmbunătățesc starea de spirit, creează o atmosferă plăcută și reconfortantă.
Este vorba despe aromaterapie, terapia prin mirosuri. Fiecare trebuie să aleagă aroma care crede că îi face bine și să aleagă lumânările din ceară de albine sau din soia, care nu sunt colorate și sunt pe bază de uleiuri esențiale.
De știut…
Lumânările parfumate nu vor fi folosite în camerele copiilor.
Trebuie evitate lumânările din parafină, cu parfumuri sintetice și coloranți artificiali, deoarece emană multe substanțe nocive: monoxid de carbon, dioxid de carbon, benzopiren, toluen și alți compuși volatili, unii clasați ca fiind cancerigeni.
Aceste substanțe pot provoca tulburări majore în cazul persoanelor suferinde de astm, pot declanșa reacții alergice: dermatite alergice, lăcrimare, tuse, senzație de sufocare.
Lumânările sunt nocive nu numai când ard, ci și când sunt stinse, prin fumul degajat, care poate conține zinc, plumb, cadmiu, substanțe toxice. Multe dintre aceste substanțe sunt iritante pentru ochi, nas și căile respiratorii.
Camerele unde sunt folosite aceste lumânări trebuie aerisite frecvent, deoarece substanțele nocive persistă în aer câteva ore.
Comparativ cu bețișoarele parfumate, lumânările degajă mai puține substanțe poluante. În schimb, aceste substanțe sunt mai fine și reușesc să treacă de bariera alveolară și să ajungă în sânge, mărind riscul de tulburări cardiovasculare.