Atenție la paracetamolul efervescent! Poate mări riscul de criză cardiacă, de accident vascular cerebral
Un nou studiu, publicat în revista National Library of Medicine, face legătura între paracetamolul efervescent și riscul crescut de criză cardiacă, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.
Cercetătorii chinezi au analizat, timp de un an, efectele administrării de paracetamol în cazul a peste 300.000 de persoane cu vârste peste 60 de ani.
Ei au comparat rezultatele aparținând unui număr de 4.532 de pacienți hipertensivi care luau paracetamol ce conține sodiu, cu cele ale 146.866 de paccienți hipertensivi care luau paracetamol fără sodiu. Concluzia: riscul de boala cardiovasculară era cu 5,6% mai important în cazul celor care luau acest medicament efervescent, față de 4,6% în cazul celorlalți.
De asemenea, cercetătorii au mai comparat rezultatele ale pacienților care nu sufereau de hipertensiune și luau paracetamol cu sau fără sodiu. La fel, ei aveau risc de boală cardiacă mai ridicat (4,4% față de 3,7%). ”Riscul real nu a crescut mai mult cu 1%, raportat cu cei care iau medicamentul cu sodiu, dar la nivelul populației, acesta este semnificativ”, subliniază prof. Zeng, autorul studiului.
Comprimatele de 0,5 grame efervescente și solubile pot conține 0,44 și 0,39 g de sodiu. Dacă o persoană ia doza maximă zilnic – două comprimate de 0,5 g, la șase ore – ea are un adaos de 3,5 și, respectiv, 3,1 g de sodiu, spun cercetătorii. Or, Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu se depășească un aport zilnic de 2 grame zilnic.
Cercetătorii mai avertizează că riscul crește cu cât durata tratamentului este mai mare. Ei recomandă să se evite abuzul de paracetamol cu sodiu și să-l folosim numai când este nevoie.