Atenție la peștele pe care îl consumați în Postul Crăciunului! / Semnalul de alarmă transmis de șeful ANPC

Publicat: 22 nov. 2024, 11:36, de Lavinia Tudor, în Food , ? cititori
Atenție la peștele pe care îl consumați în Postul Crăciunului! / Semnalul de alarmă transmis de șeful ANPC
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Envato

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avertizează consumatorii asupra importanței verificării riguroase a peștelui și a produselor din pește înainte de achiziție, mai ales în zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Acesta subliniază necesitatea respectării unor reguli stricte pentru a evita eventualele probleme legate de prospețime și calitate.

„La achiziția peștelui sau produselor din pește acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia. Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare”, a scris Paul Anghel joi pe pagina sa de Facebook.

„Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale”

Paul Anghel a subliniat că etichetele produselor trebuie să fie complete și să includă data limită de consum.

„Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită. La cumpărarea peștelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului”, a mai adăugat directorul ANPC.

Atenție la produsele congelate

În cazul produselor congelate, directorul ANPC avertizează că acestea nu trebuie recongelate după decongelare și recomandă o verificare atentă a ambalajului.

„Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj. Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului.”

Probleme frecvente identificate de ANPC

Paul Anghel a semnalat și abaterile frecvente întâlnite de comisarii ANPC în controalele anterioare, precum nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere. Printre acestea se numără:

  • pește expus direct pe paviment;
  • pește cu solzi desprinși sau cu consistență flască a mușchiului;
  • produse depozitate la temperatura mediului ambient, în spații neautorizate;
  • pește sărat depozitat în condiții improprii, în frigidere care nu respectă temperatura indicată de producător.